Hub de inovație digitală, deschis la Universitatea Tehnică

Hub de inovație digitală, deschis la Universitatea Tehnică
Stelian Brad a prezentat proiectul avizat de Comisia Europeană | Foto: CITC

Pentru a prinde trenul miliardelor de euro puse la bătaie de Uniunea Europeană în sectorul cercetare-dezvoltare, mai multe organizații din zona Clujului au înființat un hub de inovație digitală, lansat la Universitatea Tehnică (UTCN).

Cluj IT Cluster (CITC), UTCN, Camera de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest și companii de de tehnologia informației din regiune au lansat Digital Innovation Hub for a Smart, Safe and Sustainable Society , inițiativă care acționează pentru o societate mai inteligentă, mai sigură și sustenabilă prin sprijinul inovațiilor digitale.

“Lansarea oficială se face la momentul potrivit pentru start-up-urile, întreprinderile mici și mijlocii, firmele mari și instituțiile publice din România, având în vedere că, în perioada de programare 2021-2027, vor intra câteva miliarde de euro din fonduri structurale pentru a finanța proiecte de digitalizare. Deoarece șanse de reușită vor avea acele proiecte care dovedesc maturitate, ne poziționăm ca actor cheie în ecosistemul de pregătire și susținere a materializării proiectelor de success destinate adopției tehnologiilor digitale în mediul social și economic autohton”, spune coordonatorul DIH4S, Stelian Brad, președinte al CITC.
“Centrele de inovare digitală, precum inițiativa lansată de CITC și de partenerii săi, vin ca o invitație și ca un răspuns adresat companiilor de a reconfigura strategiile lor actuale, încurajând explorarea unor noi oportunități care să le asigure, printre altele, o competitivitate crescută pe piață, susținând totodată utilizarea pe scară largă a tehnologiilor digitale în toată economia și societatea”, a declarat Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României.

În baza rezultatelor deja obținute, Comisia Europeană a aprobat DIH4S în lista hub-urilor de inovație digitală funcționale din România. Inițiativa oferă comunității de afaceri din România servicii personalizate pe piață care acoperă nevoile unei strategii de transformare digitală, de la diagnoză, strategii și planuri de acțiune pentru digitalizare și transformare digitală, până la facilitarea accesului la infrastructură pentru instruire, testare, pilotare și implementare la scară largă.

Lansarea a avut loc în cadrul evenimentului “Transformarea digitală - oportunitate, alternativă sau necesitate imperativă?”, organizat de autorii inițiativei de la Cluj. CITC este o asociere de tip novativ înfiinţată în 2012, care numără 75 de membri: 60 de companii IT cu afaceri de 100 de milioane de euro, universităţi şi institute de cercetare şi organizaţii catalizator.

Iniţiativă a mediului de afaceri, CITC urmăreşte creşterea competitivităţii sectorului IT şi a vizibilităţii industriei IT româneşti,  poziţionarea Clujului ca un hub digital inovator cu impact regional și internațional.

Comenteaza