Horia Ciorcilă, fondator BT: "Dacă ai 20 de ani și mergi la Cluj la facultate, nu te mai întorci"

Horia Ciorcilă, fondator BT: "Dacă ai 20 de ani și mergi la Cluj la facultate, nu te mai întorci"
Horia Ciorcilă a prezentat evoluția în timp a băncii din Cluj | Foto: Forbes

Horia Ciorcilă, Preşedintele Consiliului de Administrație și unul dintre fondatorii Băncii Transilvania, liderul de piață în acest moment, crede că zona Clujului a crescut în condiții mult mai prudente, mai clare decât în alte orașe similare.

Cum arată acum Clujul? Ca om de business, cum ați văzut întreaga zonă în ultimii 20 de ani? 

Clujul a evoluat permanent încă de la început, din anii ’90. Sigur că mai mult în ultimii 10-15 ani. Dar au fost mai multe businessuri sau oameni de afaceri transformați din mici în mai mari, mai sănătos decât în alte zone. În general, mai conservatori, poate și de asta au fost mai siguri, pentru că mediul în sine e mai conservator, spre deosebire de București. În anii 2000 a fost o primă explozie după care au apărut cei cu IT-ul, care au fost un fel de „game changeri” datorită universităților. Aici procesul este următorul: oamenii își trimit copiii la universitate și ei nu mai vor să plece. Astfel s-a dezvoltat industria real estate, dar şi de IT, cea din urma fiind inexistentă în urmă cu 10-12 de ani și care azi are peste 20.000 de oameni. Combinația aceasta de firme, unele medii, unele mari, a fost destul de stabilă. Clujul a crescut în condiții mult mai prudente, mai clare decât orașele similare. Sunt firme din zona medie și chiar și măricele suficient de multe ca să fie sustenabile.

Cum vedeți piața imobiliară? 

Primirea autorizațiilor durează și din cauza asta nu au fost atât de multe proiecte. Dar acum vin multe. Deocamdată, lichiditatea pare a fi OK, doar că prețurile au crescut. Crescând prețurile, în mod evident, la un moment dat lichiditatea va scădea și poate că ușor se vede. Pe fondul acesta sunt câteva proiecte aproape gigantice pentru oraș. E de văzut în viitor dacă va continua creșterea economiei și dacă va continua migrația asta către Cluj. Cred că va continua pentru că e clar că tinerii sunt atrași de oraș. De la începutul lunii mai până în septembrie nu există un weekend în care să nu fie un eveniment în Parcul Central din Cluj. Dacă ai 20 de ani și ești din Vaslui sau Sălaj și mergi la Cluj la facultate, nu te mai întorci înapoi în Vaslui. Acum 10-12 ani aveam și noi o problemă: unde ducem un partener din străinătate pentru că erau, probabil, doar vreo trei restaurante. Acum e plin de restaurante. Toată industria aceasta a fost susținută de migrația asta de studenți care între timp au devenit parte din echipele de companii şi instituții din zonă. Universitățile au avut un rol extraordinar. Ecosistem, acesta e cuvântul potrivit. IT-ul a crescut datorită faptului că industria a crescut.

Se poate vorbi de o supraîncălzire a IT-ului în Cluj? 

E greu de spus. Oamenii aceștia au contracte serioase în străinătate și în măsura în care piața de afară nu înregistrează o reducere bruscă a cererii cred că sectorul e sustenabil chiar dacă salariile au crescut mult peste nivelul pieței.

Articolul integral, în Forbes!

Comenteaza