Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, pasată în 2014

Hidrocentrala Tarniţa-Lăpuşteşti, pasată în 2014
Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat ieri că speră că anul viitor vor fi terminate negocierile pentru atragerea de parteneri pentru construcţia hidrocentralei şi a reactoarelor nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă, investiţii cu o valoare cumulată de peste 7 miliarde de euro.

"Sper că la anul să finalizăm negocierile pentru Tarniţa şi reactoarele nucleare nr. 3 şi 4", a afirmat Niţă, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar. Ambele proiecte stagnează de mai mulţi ani. La reactoarele nr. 3 şi 4 statul a găsit iniţial investitori, dar cei mai mulţi au decis să renunţe la investiţie. Proiectul Tarniţa (judeţul Cluj) datează din perioada comunistă.

Niţă a adăugat că "va trebui să mergem şi pe sistemul de management corporatist", menţionând că şi acest demers va fi finalizat tot în 2014, astfel că toate companiile de stat vor avea şefi selectaţi pe criterii profesionale. Ministrul a reluat şi ideea potrivit căreia investitorii străini trebuie să se asocieze cu companiile locale. "În mod normal nu trebuie să fie nicio companie străină care vine aici fără să aibă un partener român. Nu este o chestiune de naţionalism, dar nu ne putem ţine companiile româneşti în anonimat, ele trebuie să iasă la suprafaţă", a mai spus Niţă.

După tatonările din aprilie cu inginerii chinezi de la China Gezhouba Group Corporation (CGGC), compania care a realizat edificiul „Trei defilee" de pe Yangtze, interesaţi să proiecteze hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, sindicaliştii clujeni de la Hidroelectrica au cerut guvernului, acum o săptămână, grăbirea proiectului energetic. "Unele lucrări ar putea fi executate de Hidroelectrica şi de Hidroserv, aşa cum se procedează la Răstolniţa. Avem experţi, avem specialişti care se pot ocupa de circuitele electrice, de relee, de automatizări", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, liderul sindical din Hidroserv Cluj, Vasile Drînda. Lucrările de construcţie a hidrocentralei sunt estimate la 1,25 miliarde de euro şi vor fi executate de 3.000 de oameni.

Potrivit proiectului, hidrocentrala cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa-Lăpuşteşti va avea o capacitate instalată de 1.000 MW şi va fi echipată cu patru turbine-pompă. Lucrările sunt estimate să dureze până la şapte ani. Centrala va fi echipată cu patru grupuri reversibile turbină-pompă de câte 250 MW.

În comuna Râşca a avut loc acum câteva zile o şedinţă în care s-au pus la punct ultimele autorizaţii de mediu necesare investiţiei. Lacul de acumulare va avea un volum de 10 milioane metri cubi şi o suprafaţă de 40 ha. "În octombrie a avut loc, la noi, în Râşca, o şedinţă de mediu cu autorităţile implicate", a spus primarul Ioan Morar. Deşi este considerat un proiect prioritar pentru România, nicio o delegaţie de investitori nu a semnat vreun parteneriat strategic pentru ridicarea edificiului. "Deocamdată nu se ştie nimic. Va trebui să se decidă la guvern ce se va întâmpla. Nici decizia investitorilor chinezi de la "Trei defile" nu e confirmată", a arătat, pentru ZIUA de CLUJ, directorul Hidroelectrica, Ioan Rogoz.

 

Comenteaza