Guvernul Ungariei a finanțat aproape 800 de proiecte în Transilvania. Investiții de sute de milioane de forinți

Guvernul Ungariei a finanțat aproape 800 de proiecte în Transilvania. Investiții de sute de milioane de forinți
| Foto: digisport.ro

Guvernul maghiar a finanțat 795 de proiecte în Transilvania, pentru care a alocat 581 de milioane de forinți, echivalentul a 1,65 milioane de euro.

Acestea reprezintă mai mult de jumătate din totalul celor care au primit sprijin peste hotare.

Aproape 1.500 de organizaţii maghiare de peste graniţe au primit sprijin financiar în cadrul primei faze a Programului de Relansare Naţională, a anunţat secretarul de stat responsabil pentru politicile naţionale din cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, scrie Hirado, citați de stirileprotv.ro.

Astfel, numărul de proiecte acceptate şi cuantumul total al sprijinului acordat, pe regiuni, este următorul: Transilvania: 795 de proiecte – 581 de milioane de forinţi; Slovacia: 173 de proiecte – 207 milioane de forinţi; Ucraina Subcarpatică: 118 proiecte – 128 de milioane de forinţi; Slovenia: 36 de proiecte – 40 de milioane de forinţi; Croaţia: 35 de proiecte – 42 de milioane de forinţi; Voivodina: 98 de proiecte – 152 de milioane de forinţi; diaspora: 209 proiecte –350 de milioane de forinţi.

În cadrul primului apel de proiecte au fost aşteptate solicitări pentru obţinerea de sprijin financiar dedicate funcţionării, dezvoltării şi achiziţionării de echipamente, în şase categorii – educaţie, cultură, biserici, sport, tineret, cercetaşi, comunitate şi diaspora.

Perioada de desfăşurare a acestei faze a fost 15 aprilie-14 mai, iar bugetul total al acesteia, de 1,5 miliarde de forinţi; organizaţiile au putut solicita sprijin nerambursabil cu sume cuprinse între 300.000 de forinţi şi 5 milioane de forinţi.

Árpád János Potápi a amintit că Guvernul Ungariei lansează apeluri de proiecte pentru sprijinirea funcţionării, dezvoltării, achiziţionării de echipamente, organizării de evenimente şi programe pentru organizaţiile maghiare de peste graniţe încă din 2011.

Cei mai mulți bani, solicitați pentru funcționarea unor școli și grădinițe 

Anul acesta însă, toate programele de sprijin şi apelurile de proiecte au fost reunite sub titlul de Programul de Relansare Naţională.

Secretarul de stat a relatat că au fost depuse 3.223 de cereri, valoarea totală a sprijinului solicitat fiind de aproape opt ori suma disponibilă, adică aprox. 12 miliarde de forinţi. Din cauza unor erori legate de formă au fost respinse 76 de cereri, însă aproape jumătate dintre cererile valide, 1.464 la număr, au şi obţinut sprijin financiar.

Árpád János Potápi a menţionat că 23,3% din sumele acordate au fost obţinute de solicitări sosite din diaspora, în primul rând pentru funcţionarea unor şcoli şi grădiniţe de weekend.

Secretarul de stat a atras atenţia asupra faptului că în diasporă trăiesc 2-2,5 milioane de maghiari – un număr aproximativ egal cu cel al maghiarilor din Bazinul Carpatic, în afara Ungariei.

Dintre programele secundare, cele mai populare au fost cultura şi educaţia.

În cea de-a doua fază a Programului de Relansare Naţională, organizaţiile maghiare de peste graniţe pot solicita sprijin pentru organizarea de programe şi evenimente.

Comenteaza