Guvernul maghiar, investiții uriașe în România. Miliarde de forinți au ajuns în Transilvania

Guvernul maghiar, investiții uriașe în România. Miliarde de forinți au ajuns în Transilvania
| Foto: covasnamedia.ro

Subvenții cu o valoare totală de 47 de miliarde de forinți au fost acordate organizațiilor din Transilvania de către Fondul Bethlen Gabor în 2018, înființat de Guvernul Republicii Ungare.

Cel mai consistent sprijin financiar a fost acordat Universității Sapientia, Fundației Școlare, bisericilor și proiectelor care implică fotbalul, relatează afaceri.news.

De la un an la altul se marchează un nou record al valorii subvențiilor acordate organizațiilor din Transilvania de către Fondul Bethlen Gábor. Suma totală de 47 miliarde de forinți (148 milioane EUR) este ușor mai mare decât cea din 2017, de 46,6 miliarde. Astfel, sprijinul financiar al comunităților maghiare care trăiesc în afara granițelor Ungariei este în creștere, comunitatea maghiară de 1,2 milioane din Transilvania fiind printre cei mai mari beneficiari ai acestei tendințe.

Privind lista celor mai mari beneficiari și subvențiile pe care le-au primit, se poate remarca faptul că repartizarea subvențiilor a fost oarecum mai echilibrată în comparație cu anii precedenți. Cu un an înainte, Districtul Bisericii Reformate din Transilvania a primit aproximativ 60% din suma brută acordată organizațiilor din Transilvania.

Este important de reținut că cele 47 de miliarde de forinți acordate de Fondul Bethlen Gabor vor fi probabil doar o parte din sprijinul financiar acordat de guvernul maghiar. Pe lângă Fondul Bethlen Gabor, există și alți actori guvernamentali, precum și companii deținute de guvernul maghiar, care acordă granturi organizațiilor comunităților maghiare care trăiesc în alte țări. De exemplu, echipa de fotbal Sepsi OSK, precum și academia de fotbal din Miercurea Ciuc primesc un sprijin financiar important prin Federația Maghiară de Fotbal.

Deoarece guvernul maghiar nu are o bază de date publică, ușor de căutat, care să conțină fiecare subvenție și sponsorizare acordată organizațiilor din străinătate, colegii de la Átlátszó  au colectat datele pe cont propriu. Probabil datele nu sunt complete, dar sunt elcovente.

1.Cel mai consistent sprijin financiar în valoare totală de 13,7 miliarde de forinți (43 milioane EUR) a fost acordat Universității Maghiare din Transilvania Sapientia (Sapientia-EMTE). Universitatea va cheltui majoritatea acestor bani pentru dezvoltarea campusurilor sale, precum și pentru echipamente.

2.Asociația Profesorilor Maghiari din România a câștigat o serie de subvenții în valoare totală de 5 miliarde de forinți (15 milioane EUR). Cel mai important program al său vizează dezvoltarea grădinițelor: organizația a primit în total 4,2 milioane de forinți în acest scop.

3.Aproximativ 500 de milioane de forinți vor fi cheltuiți pentru dezvoltarea imobiliară. Fundația Școala fondată de Alianța Democrată a Maghiarilor din România (DAHR) a primit granturi în valoare totală de 2,4 miliarde de forinți (7,5 milioane EUR) pentru cumpărarea de bunuri imobiliare din Oradea și Cluj-Napoca. Cu ce scop? Clădirile vor fi transformate în centre culturale multifuncționale. Costul total al programului este de aproximativ 4 miliarde de forinți.

4.Episcopiei Romano-Catolice din Oradea i s-au acordat 2,3 miliarde de forinți (7,2 milioane EUR) pentru lucrările de renovare a palatului episcopal din Oradea.

5.Academia de Fotbal din Miercurea Ciuc a primit 2,1 miliarde de forinți (6,6 milioane EUR) pentru costurile de funcționare și dezvoltarea academiei.

6.Echipei de fotbal Sepsi OSK i s-au acordat încă 2,1 miliarde de forinți (6,6 milioane de EUR).

7.Districtul Bisericii Reformate Királyhágómellék a primit tot 2,1 miliarde de forinți: din acest grant, 1,7 miliarde vor fi cheltuite pentru un program de dezvoltare a unei grădinițe.

8.Conducerea Bisericii Reformate din Transilvania a primit granturi în valoare de 1,8 miliarde de forinți, din care 1 miliard va fi cheltuit pentru grădinițe.

9.Eparhia Romano-Catolică de Satu Mare a primit 1,7 miliarde de forinți, pentru dezvoltarea eparhiei.

10.Fundația Studium Prospero a primit 1,4 miliarde de forinți pentru a-și continua programul de construire a locuințelor pentru medici.

Potrivit afaceri.news, lista investițiilor majore ale statului maghiar în Ardeal rămâne deschisă. După Sfântu Gheorghe și Miercurea Ciuc, guvernul maghiar se va orienta spre un al treilea oraș din România în care va construi o academie de fotbal pe care o va sponsoriza – Satu Mare.

Comenteaza