Guvernul asigură că adoptă săptămâna viitoare, prin OU, noile reglementări privind piaţa de capital

Guvernul asigură că adoptă săptămâna viitoare, prin OU, noile reglementări privind piaţa de capital
Guvernul va adopta săptămâna viitoare, printr-o ordonanţă de urgenţă, modificările privind legislaţia pieţei de capital, a anunţat, miercuri, ministrul delegat pentru buget, Daris Vâlcov, după ce Executivul a amânat în mai multe rânduri adoptarea acestora.

Iniţial, modificările au fost prezentate de Ministerul Finanţelor ca proiect de lege.

Vâlcov a declarat că Guvernul a discutat, în şedinţa de miercuri, în primă lectură, ordonanţa privind pieţele de capital şi a dat asigurări că noile prevederi vor fi adoptate săptămâna viitoare.

"Această ordonanţă a fost convenită cu toţi partenerii de dialog, atât externi, cât şi interni. Până miercurea viitoare, dacă vom mai primi alte puncte de vedere, suntem bucuroşi să le cuprindem în interiorul ordonanţei, dar de săptămâna viitoare vom avea, aşa cum a cerut mediul de afaceri, o legislaţie nouă, adaptată vremurilor în care ne aflăm", a spus Vâlcov.

Surse oficiale au declarat Mediafax că proiectul de act normativ nu are în vedere şi modificări privind activitatea SIF-urilor, care ar urma să fie reglementate printr-un act normativ separat.

În urmă cu o săptămână, proiectul care modifică Legea pieţei de capital a fost din nou amânat de Guvern, premierul Victor Ponta spunând, în şedinţă, că la acest document se va lucra în continuare, deoarece vrea "să se sufle şi în iaurt" la redactarea prevederilor din proiect.

Surse oficiale au declarat că mai sunt aşteptate avize la acest proiect.

Proiectul s-a aflat pe agenda Guvernului şi în şedinţa precedentă, după o altă discuţie din luna octombrie, fiind şi atunci amânat.

Ultima formă a proiectului de lege privind modificarea legii pieţei de capital releva că prevederea referitoare la eliminarea pragului de deţinere la societăţile de investiţii financiare (SIF), de 5% din totalul acţiunilor, va fi retrasă, fiind însă menţinută creşterea pragului de deţinere la operatorii de piaţă, de la 5% la 20% din totalul acţiunilor.

Proiectul iniţial, prezentat la începutul lunii octombrie, prevedea că pragul maxim obligatoriu pentru deţinerile de acţiuni la SIF-uri va fi eliminat, iar acţionarii societăţilor vor avea libertatea să stabilească, dacă doresc, o limită în acest sens, în timp ce plafonul pentru participaţiile la operatorii de piaţă va creşte de la 5% la 20%.

Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, declara, la finele lunii octombrie, că proiectul de modificare a legislaţiei privind piaţa de capital a fost discutat de Guvern doar în primă lectură şi va fi aşteptat un punct de vedere atât din partea BVB, BNR şi ASF, cât şi al Comisiei Europene.

"Proiectul de lege privind piaţa de capital s-a amânat pentru săptămâna viitoare, pentru că premierul a cerut formularea punctelor de vedere de către Comisia Europeană, Banca Naţională a României, ASF şi Bursa de Valori", afirma Calotă pe 21 octombrie.

La remarca presei că Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Banca Naţională a României (BNR) au avut reprezentanţi în grupul de lucru care a redactat proiectul de act normativ, oficialul guvernamental a arătat că, fiind un document foarte important, s-a solicitat ca toate entităţile interesate să exprime un punct de vedere, "ca să nu existe ulterior nemulţumiri pentru că, într-un fel sau altul, se poate distorsiona piaţa".

 

Comenteaza