Guvernul a cheltuit 1 miliard de lei cu vaccinarea anti-COVID până în august. Cât costă statul o persoană vaccinată complet

Guvernul a cheltuit 1 miliard de lei cu vaccinarea anti-COVID până în august. Cât costă statul o persoană vaccinată complet

Preţul vaccinurilor este confidenţial, dar România a efectuat plăţi de 900 de milioane de lei pentru achiziţia serului până în august 2021 şi a recepţionat 18 milioane de doze.

Statul a cheltuit 1,06 mld. lei cu vaccinarea până la dat de 9 august 2020, arată datele furnizate de către Ministerul Sănătăţii. Vacci­narea are un buget în 2021 de 2,18 mld. de lei, dintre care 1,68 mld. lei pentru achiziţia de vaccinuri, relatează ZF.ro

În 9 august 2021 erau 4,93 mil. de persoane vaccinate cu schema completă. Astfel, vaccinarea a costat, de la începutul campaniei şi până la data amintită, circa 215 lei/persoană vaccinată complet, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Ministerul Sănătăţii. În ceea ce priveşte costul total al administrării unei doze, în aceeaşi dată erau 9,51 mil. de doze administrate. Astfel, costul statului pentru administrarea unei doze a fost de 112 lei/doză. Costul mediu pe persoană vaccinată complet nu este dublu faţă de costul administrării unei singure doze pentru că la vaccinul Johnson & Johnson schema de vaccinare completă înseamnă administrarea unei singure doze.

În cazul României, care are o rată de vaccinare oficială de 25%, cifrele ar putea să fie înşelătoare pentru că România are 4 milioane de cetăţeni care au rezidenţă în ţările Uniunii Europene, deci şi dreptul de a se vaccina în acele ţări. De pildă, o familie din Galaţi compusă din doi părinţi doi copii şi o bunică, s-au vaccinat în provincia Veneto (Italia), deşi domiciliul lor stabil este în România.

Ei figurează în localitatea de domiciliu din România drept nevaccinaţi, deşi sunt vaccinaţi cu ambele doze în Italia. Bugetul total alocat vaccinării, care a fost de 2,18 mld. lei,  s-a împărţit astfel: 1,68 mld. lei pentru achiziţia de vaccinuri şi 500 mil. lei pentru plata personalului medical angrenat în campania de vaccinare. Atât Ministerul Sănătăţii, cât şi guvernul nu au menţionat alte cheltuieli cu vaccinarea şi nu au răspuns întrebărilor ZF legate de majorarea bugetului pentru compania de vaccinare.

Pentru personalul medical din unităţile sanitare, guvernul a alocat 300 mil. lei, dintre care au fost cheltuiţi până la data de 9 august circa 36,3 mil. lei.

„Pentru personalul din centrele de vaccinare organizate în alte locaţii în afara unităţilor sanitare, prin transferuri către bugetele locale şi sume alocate pentru plata cheltuielilor de organizare şi operaţionalizare a centrelor de vaccinare organizate în alte locaţii decât cele din unităţile sanitare, prin transferuri către bugetele locale s-a alocat un  buget total de 200 mil. lei, din care s-au efectuat plăţi în valoare de 127 mil. lei“, au transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Vaccinarea este gratuită pentru populaţie, însă guvernul a plătit până acum 900 mil. lei pentru achiziţia de vaccinuri, dintr-un buget alocat de 1,68 mld. lei.

„Conform Legii bugetului de stat pe anul 2021 nr. 15/2021, bugetul alocat pentru achiziţionarea vaccinurilor împotriva COVID-19 este în valoare de 1,68 mld. lei, din care au fost angajate credite bugetare în sumă de 900 mil. lei“, au mai transmis reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

România achiziţionează vaccinul în baza unui mecanism european, coordonat de Comisia Europeană. Preţurile dozelor sunt confidenţiale, pentru a evita eventualele competiţii în achiziţia vaccinurilor, spun reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Până la data de 9 august 2021, România recepţionase aproape 18 mil. de doze de vaccin, dintre care au fost administrate circa 9,51 mil. de doze. Astfel, la plăţi de 900 de mil. de lei pentru vaccinuri rezultă un cost mediu  de achiziţie al statului român de 50 de lei/doză.

Totalul persoanelor vaccinate era de 5,07 mil. de persoane, dintre care 4,93 mil. de persoane cu ambele doze. Datele arată că statul a cheltuit în total jumătate din bugetul alocat în 2021 pentru campania de vaccinare, însă în 9 august este la jumătatea ţintei asumate de 10 mil. de persoane vaccinate.

Comenteaza