Grevă la Finanţe. Peste 200 de angajaţi protestează la Cluj. Ce îi nemulţumeşte

Grevă la Finanţe. Peste 200 de angajaţi protestează la Cluj. Ce îi nemulţumeşte
Angajații din Finanțe, din Cluj şi din ţară, au declanșat, luni dimineața, un protest spontan la nivel întregii țări, fiind nemulțumiți de proiectul Legii salarizării bugetare, care prevede scăderi salariale de până la 20% din salariul actual. Administraţiile Fiscale din ţară sunt blocate.

UPDATE: Bogdan Nicolae Stan, președintele ANAF, a declarat că a discutat cu liderii de sindicat şi că a depus la Guvern propunerile de modificare a legii salarizării:

"Nemulțumirile sindicatelor sunt legate de legea salarizãrii. Am avut deja discuții cu liderii de sindicat. Le-am ascultat revendicãrile. Am depus la Guvern propunerile de modificare a legii, în sensul eliminarii discrepanțelor si al menținerii sporului de 15%. În mod onest și deschis suntem în dialog permanent cu aceștia. Le solicit și pe aceasta cale sã își reia lucrul și îi asigur cã în calitatea mea de președinte voi face demersurile necesare pentru ca nemulțumirile lor sã fie auzite si sã gãsim soluții în vederea bunei functionãri a activitãții instituției", a explicat Stan.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Peste 200 de angajaţi ai Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Cluj au întrerupt activitatea şi protestează în curtea aflată în incinta instituţiei, fiind nemulţumiţi de de proiectul legii salarizării.

Membrii din Cluj ai Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici se alătură protestului spontan declanşat de angajaţii din toate judeţele ţării. Liderul sindicatului din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Cluj, Ilie Rostogol, a declarat că, în mare parte, s-a întrerupt activitatea în instituţie.

"În jur de 200 de angajaţi protestează în curtea instituţiei. Este vorba de un protest spontan, în mare parte s-a întrerupt activitatea, s-ar putea să închidem porţile, încă nu am închis, nu vrem să intrăm în divergenţe cu contribuabilii. Suntem nemulţumiţi de diferenţele salariale din noua Lege a salarizării dintre angajaţii de la centru şi cei din teritoriu care sunt cuprinse între 27% şi 50%. De ce se doreşte angajarea a 35.000 de consultanţi fiscali plătiţi cu 10.000 de lei pe lună în loc să majoreze salariile celor din Finanţe care colectează pentru bugetul statului?", a spus Rostogol.

Protestatarii susţin că proiectul legii salarizării duce la tăieri de lefuri şi cer Ministerului Finanţelor Publice şi Guvernului „revizuirea grilelor de salarizare din proiectul legii, astfel încât să fie reflectată complexitatea şi importanţa activităţii Ministerului Finanţelor Publice şi unităţilor subordonate (ANAF, direcţii generale regionale ale finanţelor publice etc.)", se arată într-un comunicat al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe. 

FNSF avertizează că acţiunile de protest generate de tăierea salariilor au fost declanşate de salariaţi şi se pot întinde pe o perioadă nedeterminată de timp, ceea ce poate duce la blocarea activităţii de colectare şi a activităţilor de relaţii cu publicul.

„În loc ca Guvernul României să plătească 35.000 de consulanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit, care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale", se mai arată în comunicat.

„Sindicatele au făcut toate eforturile ca acest conflict să nu escaladeze, însă pasivitatea autorităţilor în a găsi soluţii i-a determinat pe salariaţi să reacţioneze necontrolat. O prelungire a acestui conflict ar pune în pericol însăşi punerea în practică a prevederilor actualului proiect al legii salarizării", anunţă FNSF.

FNSF precizează că salariaţii din Ministerul Finanţelor Publice şi unităţile subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau alte venituri suplimentare, fiind incompatibili cu orice altă funcţie care poate aduce venituri suplimentare.

 

 

 

Comenteaza