Greva din Spania bulversează traficul aerian la Cluj

Greva din Spania bulversează traficul aerian la Cluj
Operatorul naţional TAROM a anulat deja două curse Boeing pe relaţia Madrid, iar conducerea Wizz Air aşteaptă ca sindicatele spaniole să renunţe în ultima clipă la acţiunea de protest.
TAROM a decis să anuleze cursele din 29 septembrie către şi dinspre Madrid din cauza grevei generale a transportatorilor din Spania. În schimb, Wizz Air, care are trei zboruri în ziua respectivă, speră ca acţiunea de protest să fie anulată pe ultima sută de metri. Sistarea celor cinci curse ar urma să afecteze până la 800 de pasageri pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca (AICN).

“Compania TAROM anunţă anularea, în data de 29.09.2010, a următoarelor curse regulate, pe relaţia Spania, din cauza grevei generale a transportatorilor din această ţară: RO 431 Bucureşti - Valencia /RO 432 Valencia - Bucureşti;

RO 413 Bucureşti - Cluj - Madrid /RO 414 Madrid - Cluj - Bucureşti; RO 421 Bucureşti - Barcelona /RO 422 Barcelona - Bucureşti. Pasagerii vor fi protejaţi pe următoarele zboruri TAROM din datele 30.09.2010, respectiv 01.10.2010”, a transmis conducerea operatorului naţional. Reprezentanţii TAROM au solicitat clienţilor să se adreseze call centerului sau agenţiilor sale din România şi din Spania. Zborurile se execută cu avioane Boeing 737-700, de 116 locuri.

“Nu avem nici o veste despre anularea curselor din perioada respectivă. Noi ştim că vineri încă se purtau discuţii pe această temă cu sindicatele din Spania, ca să vedem ce decizie iau cei de acolo. Pasagerii vor fi anunţaţi în timp util prin e-mail, SMS şi chiar pe site-ul nostru”, ne-a declarat Andreea Lascu, reprezentant al Wizz Air România. Operatorul low-cost are programate în ziua respectivă curse pe relaţia Cluj-Napoca - Madrid, cu plecare la ora 16:45 şi sosire la 19:25, respectiv Cluj-Napoca - Barcelona, care ar urma să decoleze la ora 19:00 şi să aterizeze la 21:00, cu aeronave Airbus A320, de 180 de locuri. De asemenea, pe orarul de zbor al AICN figurează şi cursa Wizz Air Valencia - Cluj-Napoca.

Între 6 şi 10 mai, lucrările de mentenanţă la pista de decolare-aterizare au provocat mutarea la Târgu-Mureş a 47 de curse ale Wizz Air, iar TAROM şi Carpatair şi-au anulat toate zborurile. Taxele aeroportuare care trebuiau să fie încasate s-au ridicat la 250.000 de euro, potrivit directorului general al AICN, David Ciceo. Aeroportul clujean a fost blocat patru zile şi din pricina închiderii spaţiului aerian al României, cauzată de erupţia vulcanului Eyjafjallajokull (Islanda), iar neîncasarea taxei aeroportuare a dus la un minus de 75.000 de euro. Cu toate acestea, AICN a raportat pe primele şapte luni ale anului un trafic intern şi extern de 532.000 de pasageri, cu 24% mai mare faţă de perioada corespunzătoare din 2009. De asemenea, mişcările de aeronave s-au majorat cu 31%. Pe aeroportul clujean operează servicii de călători şi de poştă companiile TAROM, Wizz Air, Carpatair, Lufthansa, Malev, Blue Air, Air Hungary.

Avertisment de la Ministerul de Externe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atenţionat români care doresc să călătorească în Spania că declanşarea grevei generale va conduce la blocarea traficului aerian intern şi internaţional, a traficului feroviar şi a celui rutier. “Pentru a nu fi expuşi situaţiilor neplăcute în cadrul deplasării în Regatul Spaniei, MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze în prealabil asupra situaţiei transportului aerian, rutier şi feroviar din această ţară. În acest sens, poate fi contactată Ambasada României la Madrid”, a avertizat instituţia. Cele două sindicate principale, CCOO şi UGT, au prezentat Ministerului Dezvoltării din Spania o propunere de servicii minime de transport, în care se solicită ca în 29 septembrie nici un avion să nu decoleze de pe teritoriul spaniol şi majoritatea trenurilor să nu circule, cu excepţia celor pe distanţe scurte.

Comenteaza