Goana după apartamente. În Cluj se cumpără tot ce se construieşte

Goana după apartamente. În Cluj se cumpără tot ce se construieşte
Cele mai mari grade de absorbție a noii oferte de locuinţe, de peste 90%, se înregistrează la Cluj-Napoca și la Brașov, procentul achizițiilor realizate prin împrumut de la bancă fiind unul foarte redus comparativ cu Bucureștiul, potrivit studiului Residential Market 2016 Overview (RMO).

„Odată cu creșterea popularității Clujului printre tinerii profesioniști care se stabilesc în oraș a crescut și nevoia de locuințe. E cea mai bună perioadă din istoria pieței rezidențiale moderne din Cluj-Napoca: 3.500 de locuințe programate spre finalizare în acest an în oraș și în împrejurimi, o cifră cu 50% mai mare comparativ cu anul trecut”, a declarat Anamaria Burcă, managing partner la Coldwell Banker Transilvania, companie de consultanţă imobiliară care a realizat studiul RMO.
 
Cele mai multe dintre noile proiecte rezidenţiale de la Cluj sunt încadrate pe segmentele „mass” și „middle market”, în proiecte ca Bonjour Residence, Contemporano, Platinia sau Sophia, în timp ce segmentul de lux a cunoscut la o dezvoltare semnificativă, Riviera Residence finalizându-se în 2015.

Cele mai dinamice cartiere ale Clujului

Gheorgheni şi Bună Ziua sunt unele dintre cele mai dinamice zone pentru construcţii noi, proiecte premium precum Grand Hill Residence urmând a fi finalizate în 2017. Cartierul Iris beneficiază de o atenţie sporită din partea dezvoltatorilor cu un număr mare de locuinţe urmând a fi livrate în 2017. 
 
Printre cele mai recent anunţate proiecte se afla şi un complex de 100 de apartamente dezvoltat de Coratim Grup. Pe termen mediu vor apărea noi poli de dezvoltare rezidențială, inclusiv Colonia Sopor, care beneficiază de un amplasament bun și de suprafețe mari de teren disponibile.
 
Adoptarea legii dării în plată și epuizările plafoanelor destinate Prima Casă au dus la o temperare a creșterii prețurilor locuințelor din Cluj, aceasta rămânând, totuşi, cea mai mare la nivel național, de 10% pe segmentul nou și de 17% pe segmentul locuințelor finalizate înainte de 1990.
 
30.000 de locuinţe noi în România
 
2016 va fi cel mai bun an pentru piața rezidențială din România, în pofida dificultăților din sectorul finanțărilor după aprobarea legii dării în plată și după epuizările succesive ale plafoanelor disponibile pentru programul guvernamental Prima Casă.

Anul se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate și de tranzacții încheiate, potrivit studiului. 30.000 de locuințe urmează a fi concretizate în proiecte rezidențiale din România, cele mai mari piețe rezidențiale după București fiind Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu şi Brașov.
 
Numărul livrărilor de locuințe în București și împrejurimi va atinge un nou record în acest an, fiind estimat la 13.000, în creștere cu 20% față de anul anterior. Cea mai mare pondere, de 53%, este încadrată pe segmentul „mass market”, 2016 marcând o majorare a numărului de proiecte ce țintesc clasa de mijloc, cu 40%.
 
Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi, care a fost recuperată apoi după suplimentările fondurilor Prima Casă, dar și după ce majoritatea băncilor au revenit la avansuri de 15-20% pentru un credit ipotecar.

S-a majorat numărul de tranzacţii la cadastru
 
Studiul realizat de Coldwell Banker estimează un grad de absorbție în acest an de peste 70% a locuințelor finalizate în 2016 în București, restul urmând a fi absorbit de piață în cea mai mare parte în următoarele șase până la nouă luni, în funcție de strategiile de business ale dezvoltatorilor și de condițiile macroeconomice. 
 
Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică o majorare cu 8,6% a numărului de tranzacții încheiate la nivel naţional în primele nouă luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2015.
 
Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară au fost în 2016 Cluj-Napoca, Constanța și Sibiu, cu 2.000 de unități estimate spre livrare în fiecare din aceste zone, urmate îndeaproape de Brașov, Iași și Timișoara.
 
Coldwell Banker Affiliates of România este unul din cei mai mari consultanți imobiliari locali, cu o cifră de afaceri de 5,7 milioane de euro în 2015. Compania de origine americană este deţinută de Realogy Corporation, unul din cei mai mari francizori din domeniul imobiliar. Coldwell Banker acoperă 50 de țări cu 3.000 de birouri şi are 86.000 de consultanți și brokeri.
 

Anul imobiliar 2016  

  • 30.000 de locuințe vor fi finalizate în proiecte rezidențiale din România, un record pentru segmentul de profil
  • 13.000 de locuințe vor fi terminate finalizate în București, în creștere cu 20% față de anul anterior
  • Cele mai mari piețe rezidențiale regionale din țară sunt Cluj- Napoca, Constanța și Sibiu, cu peste 2.000 de unități fiecare
  • La nivel naţional s-au înregistrat cu 9% mai multe tranzacții imobiliare în primele nouă luni ale acestui an
  • Gradul de absorbție estimat al locuințelor finalizate de către dezvoltatori este de 70% în București și de 90% în Cluj-Napoca 
Comenteaza