Ghid antifraudă pentru cumpărarea unui apartament

Ghid antifraudă pentru cumpărarea unui apartament
Specialiştii unei platforme imobiliare create la Cluj au elaborat un ghid de achiziţie a unei locuinţe noi pentru ca viitorii proprietari să nu se lase expuși la fraude.

„Pentru că achiziția unui apartament este o investiție pe care cei mai mulți o fac o dată în viață, trebuie să își acorde suficient timp pentru a se asigura atât de corectitudinea și transparența procesului de cumpărare, cât și de calitatea locuinței respective”, spune Cosmina Mușeat, business development manager la Wizmo.ro.
 
Cele mai întânite cazuri de înșelăciuni imobiliare se referă la ascunderea adevărului despre materialele de construcție, existând riscul să fie ieftine și de proastă calitate, structura de rezistență fragilă, pereții interiori din rigips. Pe lângă faptul că produc neplăceri legate de zgomotul din imobil, ele pot duce în timp la avarii grave.
 
Cei care vor să cumpere un apartament au dreptul să solicite planul urbanistic zonal, autorizația de construire (apartamente noi) sau pentru modificări în apartament (vechi), cadastrul, garanția imobilului, avizul tehnic, avizele necesare demarării şi derulării proiectului, recepţia finală, avizele celor de la siguranţa în construcţii. 
 
Ei trebuie să verifice, la apartamentele noi, ca terenul pe care este construit imobilul să nu aibă litigii și să nu fie contestată autorizația de construire. Cumpăratorul poate solicita dezvoltatorului contractul de antrepriză pentru a verifica garanțiile oferite de constructor, provenienta materialelor și a echipamentelor folosite. 
 
În dosarul cu acte oferit de către dezvoltator ar trebui să fie disponibile rapoartele inginerilor de șantier realizate pe parcursul construcției. Este recomandat ca atât constructorul, cât și antreprenorul general să fie companii cu istoric. Nu este recomandat să achiziționăm locuințe în complexe încă nefinalizate, nici în complexe aflate în insolvență. 
 
Apartamentele care se vând la subpreț ar trebui să ridice semne de întrebare; de regulă ascund încercări de fraudare. E important de verificat dacă dezvoltatorul are datorii importante la stat, existând pericolul popririlor şi al executărilor silite, dacă are deja imobilul ipotecat sau are întârzieri de plată la credite.
 
O altă serie de documente trebuie să includă actele de proprietate ale casei, certificatul de sarcini (extrasul din cartea funciară), cu numele proprietarului, numărul de ordine și numărul cadastral al imobilului, suprafața terenului, titlul de proprietate, dacă are sau nu ipotecă sau dacă există un process pe rol pentru datorii și restricție de vânzare, pe care o pun asociațiile de proprietari pentru datoriile la întreținere și care ar trebui să fie menționată cu roșu în certificatul de sarcini; certificat fiscal, care arată dacă proprietarul are sau nu datorii la plata impozitelor la stat pentru casă; titlul de proprietate, pe care nu trebuie să apară ștampile neclare, ștersături, semnături ale notarilor care nu pot fi descifrate.
 
Un alt document care poate să cântărească mult în decizia de cumpărare este cartea imobilului, ce spune lucruri despre istoric: când au început, când s-au finalizat lucrările, ce tip de material s-au folosit, dacă figurează ca declarat la primărie sau la Inspectoratul de Stat în Construcții. 
 
În cazul blocurilor construite recent, există pericolul ca durata de construire să nu fie suficient de îndelungată pentru ca zidăria, tencuiala, betonul să se poată usca așa cum trebuie. Acest tip de locuințe făcute în grabă, sunt listate la un preț scăzut.
 
Cu ajutorul unui inginer în construcții, este recomandat să fie verificate și infiltraţii de apă în subsol, segregări ale stâlpilor în cazul în care construcția este la roșu, dacă imobilul este racordat la canalizarea din oraș. În cazul blocurilor care au fosă septică, apa menajeră este foarte dură și poate afecta major mașinile de spălat, dar chiar și conductele. 
 
Cei care vor să achiziționeze un apartament direct de la proprietar trebuie să verifice personal toate actele acestuia, inclusiv cele de identitate. Dacă intervine un dubiu, trebuie solicitată schimbarea notarului. Există notari care sar peste acte importante, precum adeverința obligatorie de la asociația de proprietari sau din partea regiei de electricitate ori prezentarea certificatului energetic. Viitorii cumpărători pot să nu accepte să meargă la notarul propus de vânzător.
 
Un grup de investitori belgieni şi români specializaţi în comerţ electronic şi dezvoltare informatică a investit 500.000 de euro în platforma Wizmo, dedicată sectoarelor rezidenţial și de business. Echipa este formată din investitori în domeniul imobiliar la nivel internaţional, specialiști IT și marketing. Investitorii sunt belgieni, iar echipa de dezvoltare este în Cluj, cea de marketing fiind mixtă. 

Comenteaza