Frații Pavăl se umplu de bani la Cluj. Cemacon a avut cel mai profitabil an de la înființare în 2021

Frații Pavăl se umplu de bani la Cluj. Cemacon a avut cel mai profitabil an de la înființare în 2021

Producătorul de cărămizi de la Cluj, controlat de frații Pavăl (Dedeman), a încheiat anul trecut cu afaceri de 176 milioane de euro, cu o creștere de 41% față de primul an pandemic, și un profit net de 72 milioane de lei, în creştere cu 146%. Este cel mai bun an de la înființare pentru compania clujeană.

Producătorul de cărămizi Cemacon Cluj (CEON), controlat de fraţii Pavăl (Dedeman), a raportat pentru 2021 afaceri de 176 mil. lei, plus 41% faţă de anul precedent, şi un rezultat net de 72 mil. lei, în creştere cu 146%, potrivit unui comunicat transmis ZIUA DE CLUJ.

2021, cel mai bun din existanța companiei Cemacon

Frații Pavăl de la Dedeman sunt pe cai mari. Cemacon Cluj a avut cel mai profitabil an de la înființare în 2021, cu o cifră de afaceri de 176 milioane

„Ţinând cont de contextul geopolitic actual, ale cărui efecte deja s-au făcut simţite şi pe BVB, doresc să transmit un îndemn la responsabilitate şi cooperare între toţi producătorii români, pentru a ne menţine într-o zonă de stabilitate, de care depinde viitorul nostru local şi regional. Pentru acest an, am planificat investiții strategice într-o nouă fabrică, am demarat proiecte care vizează un proces de producție mai verde, cu un impact scăzut asupra mediului, cu respect pentru oameni și comunitățile în care ne desfășurăm activitatea, modernizăm o serie de produse pentru a asigura eficiență energetică sporită și declanșăm reconfigurarea digitală a unor procese interne și externe”, spune Daniel Șologon, CEO Cemacon Cluj.

Cemacon a cheltuit în 2021, 29 mil. lei cu personalul, 60 mil. lei din exploatare și 30 mil. lei cu materiile prime, spre deosebire de 2020, unde cheltuielile au fost mai mici: 28 mil. lei, 40 mil. lei respectiv 22 mil. lei cu materiile prime.

Cemacon a băgat mâna mai adânc în buzunar pentru facturile la energie și certificatele de emisii

Principala diferenţă aferentă altor cheltuieli de exploatare este generată atât de cheltuielile cu energia şi gazul care au fost influenţate de creşteri semnificative ale preţurilor de achiziţie, resimţite de către toţi consumatorii, creşteri în unele situaţii de peste 200%, cât şi de creşterea preţului la certificatele pentru emisii cu efect de seră care la final de decembrie au spart pragul de 90 euro/buc comparativ cu luna ianuarie 2021 când se tranzacţionau la preţul de 30 eur/buc.

„Creşterea pe zona de venituri operaţionale este influenţată de Certificatele pentru emisii cu efect de sera primite în luna decembrie 2021, în zona altor câştiguri şi pierderi principala diferenţă este data de reversarea provizioanelor, în special cele legate de creanţele cu Cemacon Real Estate cu care Cemacon SA a fuzionat în anul 2021. Creşterea cheltuielilor cu materiile prime este influenţată atât de volumul suplimentar produs în 2021 comparativ cu anul 2020 cât şi de creşterile de preţ care au marcat semestrul 2 al anului”, conform raportului publicat de companie pe site-ul BVB.

La finalul perioadei încheiate la 31 Decembrie 2021, activele nete ale companiei înregistrează o creștere de 26% față de finalul anului 2020, depășind suma de 237 milioane lei. Unul dintre cele mai importante proiecte ale companiei, finalizat în 2021, a fost punerea în funcțiune a centralei de cogenerare care asigură până la 64% din energia electrică consumată, proiect realizat cu co-finanțare nerambursabilă, prin Programul Operațional Infrastructură Mare. Valoarea totală a proiectului a fost de 12,6 milioane lei.

CEMACON SA este cel mai mare producător de blocuri ceramice cu capital românesc şi liderul pieței de blocuri ceramice din Transilvania. Compania Cemacon Cluj este controlată în proporţie de 77,8% de Paval Holding (Dedeman) iar PIF Industrial are 17%.

Comenteaza