Francul şi dolarul ating noi valori record

Francul şi dolarul ating noi valori record
Atât francul elveţian, cât şi dolarul s-au apreciat din nou, atingând valori record. Moneda americană a trecut de pragul de 4 lei.

Cursul pentru francul elveţian anunţat vineri de Banca Naţională a României (BNR) a crescut cu 1,5%, la 4,5817 lei, înregistrând astfel al şaselea maxim consecutiv în ultimele şapte şedinţe, în timp ce dolarul a atins un nou record, de 3,998 lei, iar euro a scăzut la 4,4935 lei.

Banca centrală a anunţat un curs în urcare puternică pentru dolar, cu 12,59 bani (3,25%), după ce euro s-a depreciat joi şi vineri faţă de moneda americană pe pieţele externe în urma anunţului Băncii Centrale Europene că va lansa un program masiv de achiziţii de obligaţiuni.

Evoluţia dolarului în raport cu leul este determinată de raportul dintre moneda americană şi cea europeană pe pieţele externe.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de BNR a atins niveluri record joi şi vineri săptămâna trecută, dar şi luni, miercuri şi joi săptămâna aceasta, ca urmare a eliminării a plafonului minim impus de Banca Elveţiei pentru cursul franc/euro.

Francul s-a apreciat puternic începând de săptămâna trecută, după ce banca centrală a Elveţiei a decis joi să renunţe la un curs minim de schimb de 1,2 franci/euro. Comparativ cu nivelul anunţat de BNR anterior deciziei Băncii Elveţiei, francul se află în creştere cu 22,5% faţă de leu.

Cotaţia pentru euro a scăzut cu 0,7 bani, la 4,4935 lei, moneda naţională beneficiind doar marginal de deprecierea generală a euro.

BCE va lansa în martie un program extins de achiziţii de active în zona euro în valoare lunară de 60 miliarde euro, program care va totaliza 1.080 miliarde euro până septembrie 2016 şi care va include cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale. Valoarea programului, de aproape 1.100 miliarde de euro, era aşteptată de pieţele financiare.

Cursurile de schimb leu/dolar şi leu/franc elveţian sunt calculate de BNR în funcţie de paritatea leu/euro şi cotaţiile de schimb euro/dolar şi euro/franc elveţian.

Comenteaza