Francezii urnesc agricultura Transilvaniei

Francezii urnesc agricultura Transilvaniei
Clujenii și-au propus să aplice metodele franceze de stimulare a agriculturii, pentru ca oamenii de la țară să nu mai fugă la orașe sau să plece în străinătate. Jumătate din populația României trăiește acum în mediul rural.

 

“Și aici, ca și în Franța încercăm să facem un mediu rural sustenabil. Printre obiectivele care ar trebui să fie urmărite în agricultura din Transilvania sunt încurajarea investițiilor și introducerea inovației. Să nu credeți că numai aici sunt probleme în privința zonelor rurale, cu aceleași dificultăți se confruntă și fermierii francezi. Deosebirea este că în România jumătate din populație trăiește la țară. Este necesar să propagăm produsele de la sate și să le integrăm într-un circuit comercial, să creăm în mediul rural unități de producție, să inventăm noi activități noi, precum turismul sau artizanatul”, consideră Francois Saint-Paul, ambasadorul Franței la București.

Centralizarea puterii de decizie și limitarea resurselor pentru instituțiile din teritoriu împiedică dezvoltarea acestora, avertizează Anna Horvath, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca. “Această administrație publică puternic centralizată se menține în România de 50 de ani. Împărțirea resurselor a rămaj apanajul exclusiv al instituțiilor centrale, care nu sunt interesate de colaborarea pe verticală, blocând în acest fel unitățile administrative teritoriale și zonele metropolitane. Noi am pierdut de mai multe ori, din 1990 încoace, șansa unui proces de descentralizare. În România nu există o delimitare clară a competențelor publice pe verticală, pentru a se evita suprapunerile, iar alocările de la nivel central sunt imprevizibile, deși fondurile de coeziune ale Uninii Europene ne vin în ajutor. Va exista finanțare europeană pentru proiecte integrate care vor depăși competența județelor”, atenționează Horvath.

“În Franța 29% din populație trăiește în mediul rural, în România, 46%, iar în Irlanda, 73%. În aceste zone ale Franței sunt 54 locuitori/km2, în Italia, dublu. În România în anumite zone oamenii de la sate au început să migreze, manifestându-se fenomenul depopulării acestora. Îmbătrânirea demografică rezultă din scăderea natalității și a fenomenului migrației, la orașe sau în străinătate. Majoritatea celor din mediul rural este implicată într-o agricultură de subzistență, iar veniturile modeste pe care de obțin nu le sunt îndeajuns. Una dintre direcțiile promovate în UE este de asigura sprijin pentru instalarea tinerilor în mediul rural, de până la 75.000 de euro în România. Soluțiile pentru dezvoltarea rurală sunt o agricultură multinațională, crearea de întreprinderi mici și mijlocii, dezvoltarea serviciilor, activitățile meșteșugărești, de artizanat, prelucrarea lemnului, energia regenerabilă”, susține Doru Pamfil, rectorul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca.

Acesta propune politici publice de finanțare în mediul rural, urmând exemple de bună practică transpuse în Franța, aplicarea inovării în agricultură, crearea de valoare adăugată cât mai mare, organizarea distribuției în lanțurile de aprovizionare, îmbinarea științei cu practica. Ioan Oleleu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, a solicitat un lobby al oficialilor francezi pentru a facilita prezența merelor produse în Transilvania în marile rețele comerciale cu acționariat francez.

“Am propus guvernului măsuri de reducere a decalajului dintre zonele rurale din România și cele din statele UE, mai ales în privința dezvoltării infrastructurii rutiere, dar și susținerea segmentelor de activitate viabile din punct de vedere economic. Ideea este ca administrațiile locale și județene să poată asigura cofinanțarea proiectelor economice de perspectivă, dar și să existe o strategie de atragere a fondurilor europene și implementarea lor în diferite zone ale județului. Aici am creat un cluster de agricultură în colaborare cu USAMV, vrem să facem un centru modern de legume-fructe la Turda, unități de abatorizare a animalelor. Am realizat, împreună cu specialiștii din cluster și cu studenții francezi, un recensământ al tuturor oportunităților de afaceri din mediul rural al Clujului și astfel am întocmit o bază de date, în vederea finanțării unora dintre ele”, a precizat vicepreședintele CJ.

“Colaborarea între fermieri și procesatori este încă una modestă, iar sectorul de cercetare-inovare nu este destul de adaptat la nivelul fermierilor. În această zonă a Transilvaniei au axistat 33 de proiecte din mediul rural finanțate în exercițiul financiar 2007-2013 din cele 600 contractate aici, majoritatea pentru infrastructură socială și educațională. Programul Operațional Regional va fi aprobat de la Bruxelles până la finele anului, iar axele eligibile pentru mediul rural vor fi cele pentru infrastructură educațională și socială, turism, proiecte integrate. Viitoarele proiecte, cele pentru perioada 2014-2020, pot să ducă la dezvoltarea spațiului rural”, consideră Sanda Cătană, director al Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Evenimentul Întâlnirile Europene din Transilvania se desfășoară în această săptămână, în perioada 8-10 octombrie, în orașele Cluj-Napoca, Târgu-Mureș și Sibiu. Principalele teme dezbătute sunt inovațiile în zonele rurale, noile utilizări ale teritoriilor rurale, valorizarea atuurilor locale și a dinamicilor economice.

Etichete
Comenteaza