Fostul şef al arbitrilor, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la Curtea de Apel

Fostul şef al arbitrilor, condamnat la trei ani de închisoare după achitarea de la Curtea de Apel
Judecătorii instanţei supreme l-au condamnat definitiv pe fostul şef al arbitrilor din România, Vasile Avram, la trei ani de închisoare cu executare, în dosarul în care a fost judecat pentru fapte de corupţie, după ce au admis apelul făcut de DNA împotriva deciziei de achitare a CAB.

Fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) din cadrul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) Vasile Avram a fost trimis în judecată pentru că, în 21 mai 2011, când era supervizor la meciul de fotbal FCM Târgu Mureş - Universitatea Cluj, din cadrul etapei a 34-a a Ligii I de fotbal, a primit de la omul de afaceri Sorin Ţerbea suma de 19.000 de euro în scopul delegării unor arbitri agreaţi de echipa de fotbal din Tîrgu Mureş, la jocurile ediţiei de campionat 2011-2012.

Un complet de trei judecători de la instanţa supremă a decis, miercuri, în majoritate, desfiinţarea totală a deciziei de achitare dată de Curtea de Apel Bucureşti (CAB) în cazul lui Vasile Avram, şi a complicilor săi.

După rejudecarea cauzei, magistraţii l-au condamnat pe Vasile Avram la trei ani de închisoare şi doi ani pedeapsa complementară a interzicerii unor drepturi pentru luare de mită şi la şase luni de închisoare pentru tentativă la fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Instanţa supremă a stabilit ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea, cea de trei ani din care au scăzut reţinerea şi arestarea preventivă de la 24 septembrie 2011 la 21 noimebrie 2011.

Alături de Avram a fost condamnat de judecătorii ICCJ şi avocatul Adrian Penciu la şase luni de închisoare pentru tentativă la instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu infracţiuni de corupţie, la şase luni de închisoare pentru favorizarea infractorului comisă în legătură cu infracţiuni de corupţie. Instanţa a contopit cele două pedepse şi a stabilit suspendarea executării lor termnenul de încercare în cazul acestuia find de doi ani şi jumătate.

Complicele celor doi, Vasile Constantin Chiorean, a fost achitat de magistraţii ICCJ pentru fapta de dare de mită şi pentru complicitate la luare de mită

Faţă de Ioan Sorin Ţerbea judecătorii au stabilit încetarea procesului penal pornit împotriva sa pentru dare de mită şi aceeaşi decizie a fost luată şi faţă de Nicolae Iacobescu pentru fapta de dare de mită şi pentru complicitate la luare de mită, ca urmare a decesului celor doi.

Pe latură civilă, instanţa supremă a decis confiscarea de la Avram a sumelor de 19.000 de euro şi 6.647 de euro prin obligarea inculpatului la plata către stat a acestor sume (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii) şi a constatat că acesta a consemnat la CEC Bank suma de 22.000 de euro la dispoziţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie

ICCJ a menţinut totodată sechestrul asigurător asupra bunurilor lui Avram până la concurenţa celor două sume şi l-a mai obligat pe acesta la plata a 40.173 de lei (din care 3.000 lei reprezentând cheltuieli judiciare din cursul urmăririi penale, 35.173 lei contravaloare expertiză tehnică judiciară şi 2.000 lei cheltuieli judiciare la instanţa de fond).

Judecătoarea Simona Cristina Neniţă a făcut opinie separată faţă de colegii săi şi a stabilit ca Avram şi Penciu să fie achitaţi, fiind de acord cu colegii săi în privinţa celorlalte dispoziţii ale deciziei de miercuri, care este definitivă.

Vasile Avram, omul de afaceri Sorin Ţerbea şi ceilalţi inculpaţi din dosarul de corupţie din arbitraj au fost achitaţi, potrivit deciziei luate în 15 mai 2013 de Curtea de Apel Bucureşti.

Judecătorul a decis la acel moment şi ridicarea sechestrelor puse pe bunurile inculpaţilor şi a altor măsuri dispuse în dosar.

Hotărârea Curţii de Apel a fost atacată cu apel de procurorii DNA iar dosarul a ajuns la instanţa supremă.

Comenteaza