Fondatorii Energobit își răscumpără compania de la polonezi. Tranzacția a intrat în vizorul Consiliului Concurenței

Fondatorii Energobit își răscumpără compania de la polonezi. Tranzacția a intrat în vizorul Consiliului Concurenței

Leabrook Ltd, offshore-ul din Cipru controlat de fondatorii Energobit, Ștefan Gadola, Peter Pal și Ioan Socea, va recăpăta controlul total asupra holdingului, dacă tranzacția va fi aprobată de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei (CC) analizează tranzacţia prin care Leabrook Ltd. preia controlul unic asupra EnergoBit Holding Ltd. și indirect asupra EnergoBit S.A., care până acum era exercitat împreună cu IHC SARL Luxemburg.

Offshore-ul Leabrook Ltd din Cipru este controlat de fondatorii grupului EnergoBit, Ștefan Gadola, Peter Pal (unul dintre cei mai bogații etnici maghiari din România), Ioan Socea și fiul său, Tudor Socea.

Ca urmare a modificării controlului asupra EnergoBit S.A., tranzacția va conduce și la o modificare a controlului asupra entităților controlate în mod direct de către EnergoBit S.A. și indirect de către Leabrook Ltd, și anume: EnergoBit Control Systems S.R.L., EnergoBit Transformers S.R.L., Energolux Impex S.R.L., EnergoBit Tavrida S.R.L. și ELM Electromontaj Cluj S.A, anunță Consiliul Concurenței.

Activitatea grupului EnergoBit este axată pe următoarele domenii de activitate:

  • antreprenoriat general, execuție, modernizare, mentenanță instalații electrice, în special de
    medie și tensiune înaltă tensiune;
  • soluții pentru sisteme de monitorizare a consumului de energie, protecții prin relee şi
    sisteme SCADA („Supervisory Control And Data Acquisition” – Monitorizare, Control și Achiziții
    de Date);
  • producția de posturi de transformare prefabricate medie/joasă tensiune, celule de medie
    tensiune de distribuție primară şi secundară, transformatoare de distribuție în ulei cu pierderi
    reduse şi ultrareduse, tablouri electrice (protecție, automatizare și SCADA, măsură).

În conformitate cu prevederile Legii Concurenței (nr. 21/1996), operaţiunea trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. "Autoritatea de concurenţă va evalua această concentrare economică în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege", a anun țat CC.

Reamintim faptul că, în 2013, Leadbrook Limited, offshore-ul înregistrat în Nicosia (Cipru) și controlat de fondatorii EnergoBit, a vândut 66,51% din acțiunile companiei către IHC Luxemburg și Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

IHC este un vehicul investiţional înregistrat în Luxemburg, iar activitatea principală constă în achiziţionarea de participaţii în societăţi şi gestionarea, controlul şi dezvoltarea acestor participaţii. IHC este deţinut de Innova, fond de investiţii de tip închis din Polonia. Innova este unul dintre cei mai activi jucători din private equity în România, fiind prezent local de la finalul anilor ’90. Fondul polonez are în portofoliu patru companii româneşti, Energobit (energie), Optiplaza şi OptiBlu (retail de optică) şi PayPoint (servicii financiare), potrivit datelor ZF.

Comenteaza