Floreștiul aruncă pe piață 65 de afaceri, finanțate din banii UE

Floreștiul aruncă pe piață 65 de afaceri, finanțate din banii UE
Autoritățile din Florești au accesat un program european cu bani gratis pentru antreprenori

Comuna vecină reședinței de județ a Clujului va primi aproape 4 milioane de euro din fonduri europene pentru a lansa 65 de proiecte de business, sprijinite fiecare cu până la 40.000 de euro. Condițiile de bază sunt ca inițiatorii să mențină afacerea un an și jumătate și să angajeze doi oameni.

“Ce nu a reușit guvernul pe plan național se realizează la Florești. Start-up Florești, un proiect european de 17,04 milioane de lei, a fost lansat. 40.000 de euro pentru crearea unui business nou, care să creeze minim două locuri de muncă, finanțare nerambursabila, contribuție de 100% din valoarea întregului proiect, listă de cheltuieli eligibile extraordinar de largă”, a transmis primarul Horia Șulea. Programul “Antreprenoriatul, șansa ta” are ca beneficiar comuna Florești.

Obiectivele sale sunt promovarea culturii antreprenoriale prin furnizarea de cursuri de formare pentru un grup țintă de 300 de persoane din toate județele regiunii, în scopul dezvoltării abilităților manageriale; informații acordate pentru întocmirea unui plan de business și demararea unei afaceri; acordarea de finanțare de 40.000 de euro pentru minimum 65 de afaceri nou-create; consiliere, consultanță, mentorat înainte și după deschiderea afacerii, în vederea creșterii șanselor inițiatorilor de a-și pune în practică ideile antreprenoriale.

La acest program pot să participe persoane șomere; persoane inactive (studenți, persoane casnice); persoane angajate (inclusiv persoane fizice autorizate, titulari ai întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale); alte persoane fizice cu reședința sau domiciliul în regiunea în care se implementează proiectul.

30.000 de euro se dau chiar la începutul afacerii

Grupul țintă al programului este format din minimum 300 participanți la cursurile de formare antreprenorială, dintre care cel puțin 150 de femei, fiind împărțit în următoarele categorii: 100 de șomeri/ persoane inactive și 200 de persoane care au un loc de muncă și înființează o afacere în scopul creării de noi locuri de muncă.

Se vor acorda până la 40.000 de euro ca ajutor financiar nerambursabil fiecărui solicitant care respectă procedura de obținere, cu alte cuvinte o contribuție de 100% din valoarea proiectului. Banii se acordă în două tranșe: 30.000 de euro la începutul afacerii și restul de 10.000 după ce beneficiarul va putea să dovedească faptul că a realizat o cifră de afaceri de cel puțin 30% din valoarea primei tranșe de bani, în termen de un an. 

Lista de cheltuieli eligibile este una extinsă, beneficiarii putând cheltui banii pentru dezvoltarea propriei afaceri. Ei trebuie să creeze minimum două locuri de muncă la cel puțin șase luni de la semnarea contractului de ajutor de minimis. După înființare, întreprinderile nou-create vor trebui să își continue activitatea pentru o perioadă de cel puțin un an și jumătate.

Comenteaza