Firmele mici din Cluj se bat pe banii gratis ai Europei. Sfat: „Mergeţi la BEI!”

Firmele mici din Cluj se bat pe banii gratis ai Europei. Sfat: „Mergeţi la BEI!”
Doar un sfert dintre întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) din Cluj înscrise pentru fonduri europene nerambursabile vor obţine aceste sume fiindcă banii sunt puţini, iar solicitanţii, foarte mulţi, avertizează Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADRNV). În aceste condiţii, Planul Juncker este varianta cea mai viabilă.

„Gândiţi-vă că pe partea de IMM avem o încărcare de 424% pe Programul Operaţional Regional, cu alte cuvint niciun sfert dintre solicitanţi nu vor putea obţine fonduri nerambursabile. Partea de mobilitate urbană, cea de spitale sunt foarte accesate.

Beneficiarii de proiecte de peste 7,5 milioane de euro pot să se adreseze direct Băncii Europene de Investiţii, iar ceilalţi, entităţilor bancare acreditate de BEI în România. Fondul European pentru Investiții Strategice (FEIS) este bun în special pentru microîntreprinderi, cu un cash flow redus. Nu este mare birocraţie la BEI, dar trebuie să faci un studiu de marketing”, apreciază Andreea Marcu, expert în comunicare în cadrul ADRNV Cluj. 

Contează pe infuzia în economia UE a 315 miliarde de euro 
 
Instituţia clujeană, prin Centrul Europe Direct Transilvania de Nord, a implementat, în primul semestru al anului, Planul de Investiţii pentru Europa (Junker), care vizează stimularea investiţiilor şi creşterea competitivităţii pe termen lung în Uniunea Europeană (UE).

Obiectivul a fost creşterea gradului de conştientizare a publicului larg şi a mediului de afaceri din Transilvania de Nord privind FEIS şi asupra acţiunilor finanţate de programele UE în favoarea ocupării forţei de muncă, creşterii economice şi investiţiilor.
 
Principiile cheie privind garantarea investiţiilor private şi publice prin FEIS sunt că 
nu există cote geografice sau sectoriale, evaluarea proiectelor se realizează pe baza meritelor acestora, iar decizia cu privire la acordarea garanţiei de la bugetul UE este luată de experţi independenţi.

Lansat în 2015, FEIS a mobilizat investiţii de 194 de miliarde de euro în 28 state membre, beneficiind de acest sprijin 416.000 de IMM. FEIS are ca ţintă obiectivul de a mobiliza investiţii de cel puţin 315 de miliarde de euro în economia reală până în 2018. 

Majoritatea banilor merg spre infrastructură

Planul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a fost instituit sub forma unui cont gestionat în cadrul BEI, bancă a UE, derulează fonduri publice pentru mobilizarea investiţiilor private şi mobilizează fonduri private, oferind protecţia creditării. Întreprinderea (debitorul) obţine creditul garantat, iar banca autorizată (creditorul) garantează recuperarea debitelor.

Planul are trei piloni: mobilizarea şi promovarea investiţiilor, climatul investiţional simplificat. În cadrul primului pilon, beneficiarii estimaţi vor fi 387.000 de entităţi mici. În cadrul pilonului doi a fost creat un portal european pentru proiecte de investiţii, loc în care investitori din întreaga lume se pot întâlni cu promotori de proiecte din UE.

Platforma europeană de consiliere în materie de investiţii oferă asistenţă şi sprijin, reunind programe de asistenţă tehnică ale BEI. Climatul investiţional simplificat înseamnă stimularea investiţiilor prin îmbunătăţirea mediului de afaceri, înlăturarea obstacolelor din calea investiţiilor, incluzând măsuri pentru realizarea pieţei unice digitale, de energie şi a pieţelor de capital.

FEIS are două componente financiare: infrastructură şi inovare (16 miliarde de euro), IMM (5 miliarde de euro). În România sunt autorizate 15 bănci comerciale şi instituţii de credit. Solicitanţi eligibili sunt IMM-uri, entităţi care au până la 499 de angajaţi sau cu până la 3.000 de angajaţi.
 
Investiţii FEIS pe sectoare
 
Întreprinderi................................30%
Energie.......................................23%
Cercetare-dezvoltare....................21%
Sectorul digital.............................10%
Mediu, eficientizare resurse...........4%
Infrastructură socială....................4%

Avantajele FEIS

  • Aprobarea finală a finanţării este responsabilitatea exclusivă a intermediarului financiar (banca din România) 
  • Garanţiile se oferă creditorilor în eventualitatea situaţiei în care debitorul (IMM solicitantă) nu reuşeşte să restituie împrumutul, capitalul lor urmând să fie rambursat integral sau parţial de către BEI
  • Finanţările pot avea o dobândă mai mică, o perioadă de rambursare mai lungă sau cerinţe de garantare mai mici, în funcţie de fiecare intermediar (bancă din România) 
  • Obţinerea de finanţare prin intermediul băncilor şi al altor intermediari financiari din regiune, care în general au proceduri mai simple decât creditele standard
Comenteaza