Finanțele vor "bombarda” restanțierii cu scrisori. Cum să nu fii executat silit

Finanțele vor "bombarda” restanțierii cu scrisori. Cum să nu fii executat silit

Fiscul începe să trimită scrisori către contribuabilii care înregistrează obligații restante pentru a le prezenta facilitățile fiscale și condițiile de îndeplinit pentru accesarea acestora.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a pornit o campanie de informare a contribuabililor cu privire la măsurile fiscale a căror aplicabilitate a fost prelungită.

Până acum, cea mai accesată facilitate fiscală a fost eșalonarea la plată în formă simplificată, contribuabilii depunând 31.000 de cereri. Pentru acordarea eșalonării la plată în formă simplificată și a anulării obligațiilor de plată accesorii, cererile pot fi depuse până la 31 martie.

„Înființarea măsurilor de executare silită, inclusiv cea prin poprire bancară, se efectuează după realizarea operațiunilor de distribuire a sumelor încasate și de stingere a obligațiilor fiscale. În această perioadă, respectiv de la data încetării măsurilor fiscale (28 decembrie 2020) până în prezent, organele fiscale au efectuat în evidențele fiscale operațiunile anterior menționate.

În ceea ce privește reluarea măsurilor de executare silită prin poprire bancară, pentru adresele de înființare comunicate de către organele fiscale înainte de intrarea în vigoare a prevederilor art. VII alin. (3) teza a doua din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, cu modificările ulterioare, precizăm că acestea au fost continuate de către instituțiile de credit, prin efectul legii, nefiind necesară transmiterea unor adrese din partea organelor fiscale.

Mulțumim contribuabililor pentru faptul că, în această perioadă dificilă, obligațiile fiscale declarate în perioada martie – noiembrie 2020 s-au încasat în procent de 91,1%”, a transmis conducerea ANAF.

Din 11 ianuarie, ANAF monitorizează toate conturile bancare şi virtuale deţinute de persoane fizice şi de companii, conform unor directive europene. Băncile, instituţiile de plată și emitente de monedă electronică sunt obligate să transmită date către ANAF.

Instituția le centralizează apoi într-un registru fiscal electronic. ANAF are acces la conturile bancare şi anterior acestei decizii. Noutatea este extinderea sferei de monitorizare şi către persoanele împuternicite de titular pentru a folosi contul.

Comenteaza