Femeile prind puteri în afaceri. Clujul e în top

Femeile prind puteri în afaceri. Clujul e în top
Clujul este în topul naţional ca număr de femei care fac afaceri. Cum arată portretul-robot al unei business woman.

Spre deosebire de anii trecuţi, tot mai multe femei intră în afaceri, dovadă că peste 200.000 de firme au ca acţionari majoritari reprezentante ale sexului frumos. Clujul este printre oraşele cu cele mai multe femei care fac afaceri, alături de Bucureşti şi Timiş. Comerţul cu amănuntul este domeniul care le atrage ca un magnet. Raportat la bărbaţi, femeile conduc majoritatea afacerilor din sănătate şi asistenţă socială.

46,6%

dintre societăţile comerciale active pe piaţa românească sunt deţinute de femei, potrivit unei statistici realizate de capital.ro.

Domeniile în care doamnele aleg, cel mai adesea, să-şi deschidă o afacere, sunt cele din zona de servicii (consultanţă în afaceri, saloane de înfrumuseţare) şi comerţ (farmacii, magazine alimentare şi îmbrăcăminte). Conform aceloraşi date, cele mai mari oraşe ale ţării - Bucureşti, Cluj şi Iaşi - concentrează peste 30% din afacerile înfiinţate în ultimii doi ani de femei, iar ponderea firmelor deţinute de doamne este cu 4% mai mare faţă de media naţională în aceste trei mari aglomerări urbane.

În cazul PFA-urilor, întreprinderilor individuale şi familiale, 39,4% din cele peste 316.500 de astfel de înregistrări la ONRC, aparţin femeilor. Clujul este şi de această dată în topul judeţelor, cu 6.868 de femei cu PFA, întreprindere individuală (II) sau familială (IF), ceea ce îl clasează pe locul al treilea naţional. Lider autoritar rămâne Bucureştiul, unde sunt înregistrate 11.540 de femei care lucrează ca persoane fizice autorizate, întreprindere individuală (II) sau familială (IF), urmate de cele din Iaşi (6.895 înregistrări) şi Bihor (6.819).

Are în jur de 44 de ani, este inteligentă, educată şi axată (mai ales) pe consultanţă şi retail - aşa arată portretul-robot al femeii care face afaceri în România, potrivit unei analize a companiei de servicii financiare KeysFin.

 

Etichete
Comenteaza