Falimentul oului în România

Falimentul oului în România
Fermierii din România protestează faţă de concurenţa neloială cu ouă din Polonia şi solicită autorităţilor abilitate din România să notifice ţara respectivă şi Comisia Europeană, întrucât fenomenul duce la falimentul fermelor din România. Europarlamentarul Daniel Buda: ""Ministerul Agriculturii trebuie să demareze de urgență o anchetă în acest caz"

Adunarea Generală a Uniunii Crescătorilor de Păsări din România, a analizat piaţa ouălor de consum din ţara noastră. Preţul mediu al ouălor care se comercializează din Polonia pe piaţa României este de 80% din preţul mediu intern din Polonia. Unele oferte ajung chiar la 50% din preţul mediu intern la poarta fermei în Polonia.
 
Preţul mediu al ouălor la poarta fermei în perioada ianuarie-iunie 2016, în România, a fost de 0,24 lei/ou, iar cel din Uniunea Europeană, de 0,32 lei/ou.  Principalul exportator de ouă către România este Polonia (82% din importuri), iar preţul oului la poarta fermei în Polonia a fost de 0,35 lei/ou.
 
Preţul mediu de import ouă din Polonia, conform Institutului Naţional de Statistică, în perioada ianuarie – iunie a fost de 0,28 lei/ou, iar ofertele de ouă din Polonia din perioada primăvară – vară au ajuns chiar la 0,15 lei/ou. Preţul la poarta fermei nu include costurile cu sortarea, ambalarea şi transportul.
 
Pe de altă parte, UCPR a informat consumatorii că în conformitate cu legislaţia europeană privind trasabilitatea ouălor, toţi fermierii din UE au obligaţia să marcheze pe coaja oului, în ferma de origine, a unui cod alfa numeric. 
 
Acest cod este format din prima cifră reprezintă sistemul de creştere, următoarele două litere, ţara de origine (RO), următoarele două litere judeţul, iar ultimele trei cifre codul fermei.
 
„În plus faţă de codul alfa numeric, fermierii din România au decis să marcheze voluntar, o dată cu marcarea acestui cod şi data durabilităţii minime (DDM), astfel România este singura ţară din Europa care marchează ddm-ul pe coaja oului.
 
Obligatoriu codul alfa numeric şi DDM trebuie să fie scrise cu cerneală de aceeaşi culoare sau nuanţă a aceleiaşi culori, asta însemnând că au fost marcate în acelaşi moment.

În situaţia în care în comerţ se găsesc ouă cu cele două marcaje (codul alfa numeric şi DDM) scrise cu cerneală de culoare sau nuanţă diferite, prospeţimea ouălor este suspectă, întrucât marcajul DDM este făcut în România în funcţie de interese”, conform UCPR. 
 
Exemplu de cod pentru România: 3RO - TL – 100 
 
0 – producţie ecologică
1 – sistem extensiv, provine de la găini crescute în aer liber, hrana nu este neapărat ecologică
2 – la sol, provine de la găini crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice
3 – în baterii, provine de la găini crescute în baterii - cuşti modernizate, conform normelor UE

Daniel Buda: "Cine are interesul să falimenteze producătorii români de ouă?"

Eurodeputatul Daniel Buda a atras atenţia asupra "invaziei de ouă de pe piața românească, având proveniență incertă și calitate îndoielnică" şi care "generează concurență neloială în raport cu producătorii autohtoni și periclitează siguranța alimentară a consumatorului".

Daniel Buda susţine că, în luna septembrie, a sesizat Comisia Europeană asupra faptului că din UE intră în România transporturi de ouă a căror origine este necunoscută, ouă nemarcate la producător. "Autoritățile române se confruntă încă cu această problemă pentru că reglementările impuse de România în acest domeniu sunt unele foarte stricte, producătorii având obligația de a marca pe fiecare ou ziua, data și ora la care el a fost obținut", a precizat parlamentarul european.

Potrivit ANSVSA, ouăle provenite din UE erau nemarcate la producător, intrau în România și erau marcate ulterior în diferite zone sau în depozite intermediare, iar după aceea erau puse în consum. "Toate acestea reprezintă un atentat la sănătatea publică", a avertizat eurodeputatul.

Daniel Buda spune că a fost informat că, în urma unei analize realizate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, s-a constatat că producătorii de ouă sunt în prag de faliment din cauza invaziei de importuri de ouă la prețuri derizorii din Polonia.

"​Cererea internă pentru consumul de ouă este acoperită de crescătorii autohtoni de păsări, drept urmare nivelul de autosuficiență pentru ouăle de consum este de 105,2%. Importurile de ouă din Polonia nu fac decât să conducă la o suprasaturație non-necesară a pieței. Nu putem să nu remarcăm faptul că prețul ouălor de la producătorii români este printre cele mai mici din Uniunea Europeană în timp ce prețul mediu la poarta fermei în Polonia este cel mai ridicat din rândul statelor membre. Cu toate acestea, prețurile fixate de către producătorii polonezi pe piața românească ajung chiar la 50% din prețul mediu intern la poarta fermei în Polonia", a declarat parlamentarul european.

"​Ministerul Agriculturii trebuie să demareze de urgență o anchetă în acest caz, având în vedere faptul că importurile creează o concurență neloială care ar putea genera falimentul producătorilor autohtoni. Nu în ultimul rând, trebuie avută în vedere și calitatea ouălor din import, care se plasează sub standardele ouălor comercializate de producătorii locali ceea ce poate periclita siguranța alimentară a consumatorului.
​​Personal, voi sesiza Comisia Europeană în acest caz, mai ales că sunt implicate două state membre ale UE iar producătorii români în mod cert trebuie să fie apărați în fața acestei nedreptăți", a mai spus Daniel Buda.

Comenteaza