Faliment în lanţ pentru firmele şi fundaţiile clujene care lucrează pe bani europeni

Faliment în lanţ pentru firmele şi fundaţiile clujene care lucrează pe bani europeni
Societăţile comerciale şi organizaţiile non-guvernamentale care desfăşoară proiecte POSDRU cu finanţare europeană sunt la un pas de faliment.

Din cauza întârzierilor şi a blocajelor în rambursarea banilor, societăţile clujene care desfăşoară proiecte pe fonduri europene POSDRU, dar şi fundaţiile au ajuns în situaţia de a nu-şi mai putea plăti angajaţii şi furnizorii. Mai mult, unii dintre ei ajuns să ia credite bancare sau să îşi vândă bunurile pentru a-şi continua activitatea.

Fundaţia Română pentru Copii, Comunitate şi Familie (FRCCF) Cluj a ajuns într-o situaţie disperată. În anul 2010, organizaţia a reuşit să acceadă la un proiect POSDRU cu finanţare europeană de nouă milioane de lei prin care s-au creat şapte centre de zi în judeţele Cluj, Satu Mare, Alba şi Bihor, unde s-au realizat meditaţii, consilieri psihologice, activităţi sportive şi culturale pentru 463 de copii aflaţi în risc de abandon şcolar. Totodată, copiii au beneficiat şi de câte o masă caldă. "Proiectul este la final. Toţi copiii din centrele noastre şi-au îmbunătăţit rezultatele şcoalare", a declarat Mihai Roşca, preşedintele FRCCF. Acum, la finalul proiectului fundaţia este pe cale să închidă porţile centrelor de zi. "Nu am găsit resurse financiare să continuăm activitatea în cele şapte centre, încă nu am făsit soluţii. Acest model de centre de zi este necesar copiilor", a explicat Roşca. Situaţia nu este deloc roză pentru FRCCF. "Noi am primit doar două milioane de lei din cele nouă care trebuiau sa ni se ramburseze. Pentru ca centrele să funcţioneze am vândut sediul fundaţiei, din cartierul Zorilor, cu suma de 350.000 de euro. Din fericire, Banca Transilvania şi o persoană care ne-a ajutat au cumpărat clădirea cu clauză de răscumpărare. Trebuie să primim în jur de un milion de euro din fonduri POSDRU", a explicat preşedintele FRCCF. Situaţia este cu atât mai disperată cu cât de la 1 octombrie îşi vor pierde locul de muncă toţi angajaţii fundaţiei, care s-au îngrijit de elevii cu risc de abandon şcolar. "Noi am stat şi patru luni fără salarii. O să închidem centrele pentru că nu putem funcţiona. Facem şi o concediere colectivă. De la 1 octombrie sunt 80 de colegi care rămân fără un loc de muncă. Dacă am fi primit banii, am mai fi putut rezista", a adăugat Roşca. El a făcut numeroase demersuri către Ministerul Educaţiei şi Ministerul Muncii astfel încât să primească rambursarea fondurilor investite în derularea proiectului "Vreau să termin şi eu şcoala". "Suntem în discuţii cu Primăria ca să vedem dacă putem fi ajutaţi", a precizat preşedintele FRCCF.

Mai mult de 150 de firme şi organizaţii implicate în derularea programelor POSDRU i-au trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care trag un semnal de alarmă cu privire la situaţia dramatică în care se găsesc. Principala problemă cu care se confruntă o reprezintă blocarea rambursării banilor, lucru care a dus firmele pe marginea prăpastiei. Societatea clujeană RSC Consulting are în derulare două proiecte pe fonduri europene, în care sunt implicate peste 100 de persoane. Ultimii bani i-au fost rambursaţi în urmă cu peste jumătate de an, iar pentru a-şi putea continua activitatea a fost nevoită să apeleze la credite bancare. "Practic, am două credite comerciale angajate să pot să implementez proiecte europene. Statul român mi-e dator în acest moment cu peste 800.000 de lei. Eu sunt blocată în activităţi, pentru că neplătind contribuţiile la CAS, la administraţia financiară sunt datoare eu statului român cu 200.000 de lei", a declarat Steluţa Racolţa, preşedinte al Asociaţiei Furnizorilor de Formare Profesională. Situaţia este la fel de dramatică şi pentru restul organizaţiilor care lucrează cu fonduri POSDRU. Potrivit reprezentanţilor Pactului Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială, din cele peste 2 miliarde de euro puse la dispoziţia României, în acest an s-au plătit doar 100 de milioane de euro. "Firmele, organizaţiile care implementează proiecte sunt blocate complet, de faliment, de insolvenţă. Dacă nu se rezolvă situaţia, unde se va ajunge? Firmele o să dea faliment", a declarat Silviu Ispas, director general Pactul Regional Nord-Vest pentru Ocupare şi Incluziune Socială.


Soluţia pentru rezolvarea problemei

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că soluţia pentru ieşirea din criză o reprezintă bani de la bugetul de stat. " Singura soluţie este să se identifice sume de bani, să fie transferate Ministerului Muncii şi Ministerului Educaţiei şi să fie făcute plăţile interne către beneficiari. Eu sper să fie identificate soluţii", a declarat Leonard Orban la o dezbatere organizată de Reprezentanţa Comisiei Europene. Potrivit ministrului Leonard Orban, în aceste zile la Bucureşti se află o misiune a Comisiei Europene de evaluare a programului POSDRU. În funcţie de concluziile acesteia rămâne de văzut dacă România mai poate evita suspendarea acestui program, aflat în prezent în fază de presuspendare. 7

 

Cristina PÎRVU
cristinapirvu@ziuadecj.ro
Cosmin OANŢĂ
cosminoanta@ziuadecj.ro

Comenteaza