Fabrică de medicamente de 48 de milioane de euro la Turda

Fabrică de medicamente de 48 de milioane de euro la Turda
| Foto: Stada România

Fabrica va fi construită în Parcul Industrial Arieş din Turda. Aceasta va avea peste 30.000 de metri pătrați și peste 350 de angajați.

Parcul Industrial Arieş din Turda va beneficia de o nouă investiție. Compania de produse farmaceutice Stada România, subsidiara grupului Stada Arzneimittel AG, anunţă o investiţie de 48,3 milioane într-o fabrică de medicamente, relatează news.ro.

Termenul de finalizare a facilității de producție este octombrie 2024. Fabrica ar urma să aibă o echipă de 375 de angajaţi cu experienţă în industria farmaceutică.

„Am ales Turda pentru că este o localitate situată în inima unei regiuni importante din punct de vedere strategic pentru Grupul Stada. Este aproape de depozitul nostru din Timişoara, finalizat tot în acest an, aproape de unităţile de producţie Stada din Serbia, precum şi de laboratorul nostru de testare ce deserveşte grupul Stada la nivel global. Amplasarea geografică a fabricii oferă în egală măsură legături rapide pentru transportul către toate pieţele europene”, subliniază Mihai Fugarevici, directorul general al Stada România.

„Proiectul de tip greenfield este parţial susţinut în implementarea sa de Guvernul României, printr-o contribuţie de ajutor de stat”, mai precizează compania într-un comunicat.

Noua unitate de producţie şi ambalare va cuprinde iniţial 9 linii tehnologice de ultimă generaţie pentru produse în doză solidă (capsule şi tablete), cu o capacitate de 100 milioane pachete pe an. Suprafaţa totală a unităţii este de aproximativ 30.000 mp şi permite o extindere rapidă a liniilor de producţie până la un număr de 12.

Suprafața terenului achiziționat de Stada este de 100.000 mp, care permite o dezvoltare ulterioară a facilităţilor de producţie, prin construcţia unor noi clădiri, în funcţie de cererea pieţei şi raportat la nevoile de dezvoltare continuă a companiei.

Produsele finite din unitatea din Turda - atât medicamentele eliberate pe bază de reţetă, cât şi produse farmaceutice eliberate fara prescripţie medicală - sunt destinate să deservească cu preponderenţă pieţele din Europa, în care grupul Stada îşi desfăşoară operaţiunile.

Panouri și sisteme termice solare

Fabrica de la Turda va fi construită conform ultimele norme tehnologice, cu facilități moderne precum tehnologii ce presupun un consum redus de energie, cum ar fi panourile solare fotovoltaice, sistemul termic solar şi chiar acoperiş verde pentru echilibrarea fluctuaţiilor de temperatură. Etapele de construcţie şi partea operaţională vor fi coordonate de Veroljub Ljubinkovic, care va conduce proiectul în calitate de director al fabricii.

„Într-un oraş în plină dezvoltare este absolut necesar ca mediul de afaceri să fie unul diversificat, cu servicii de top. Concepţia noastră de administrare a comunităţii în interesul ei, deschide porţile şi pentru Stada Group. Apreciem faptul că aduce şi aici, la Turda, în cadrul parcului logistic Arieş, o investiţie de nivel mondial, la standarde europene recunoscute. Stada Group este compania potrivită la locul potrivit”, a declarat Cristian Octavian Matei, primarul Municipiului Turda.

Partenerul principal al Stada România în demersurile de prospectare de piaţă, due diligence si consultanţă privind obţinerea ajutorului de stat a fost compania NOERR, cu o echipă coordonată de partenerii Rusandra Sandu (avocat) şi Iulian Sorescu (expert ajutor de stat).

Stada Arzneimittel AG este o companie farmaceutică cu sediul central în Bad Vilbel, Germania. Grupul Stada are o strategie de afaceri axată pe doi piloni: medicamente generice, inclusiv produse farmaceutice de înaltă specialitzare şi produse fără prescripţie medicală pentru consumatori.

La nivelul anului 2020 Grupul Stada a raportat o cifră de afaceri de 3 miliarde euro şi EBITDA de 713,3 milioane euro.

Stada România este parte integrantă a grupului Stada Arzneimittel AG şi este prezentă pe piaţa din România din anul 1997 prin două entităţi, Stada M&D şi Stada Hemofarm (laborator specializat în testarea produselor provenite din întreg grupul Stada).

În 2020, Stada România a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 21 milioane euro (inclusiv vânzările asimilate ale produselor Walmark, ce au fost integrate după cumpărarea companiei în anul 2019) și s-a clasat astfel în top 10 producători de medicamente generice.

În ceea cee priveşte Parcul Logistic şi Industrial Arieş, urmează ultimele faze de obţinere a autorizaţiei de construcţie pentru un depozit logistic clasa A de 20.000 mp care va fi disponibil spre sfârşitul verii 2022.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza