Fabrica de Bere Turda, paravan pentru Lidl 2

Fabrica de Bere Turda, paravan pentru Lidl 2
Supermarketul este prevăzut în vecinătatea monumentului istoric | Foto: Primăria Turda

Grupul german Lidl vrea să ridice un supermarket în spatele clădirii monument istoric din Turda ai cărei proprietari o doreau transformată în mall.

Publicul din municipiu a fost invitat să trimită observații și sugestii referitoare la planul urbanistic zonal (PUZ) pentru al doilea magazin Lidl care se profilează la Turda. Acesta vizează construirea supermarketului, dar și locurile de parcare, amenajarea zonei, amplasarea panourilor publicitare, accesul în zonă.

Sesizările și observațiile se depun online, în perioada 15 ianuarie – 10 februarie, iar răspunsurile vor fi transmise tot pe această cale, perioada stabilită fiind 11-15 februarie, deoarece ca urmare a pandemiei nu se fac întâlniri directe cu populația, a informat municipalitatea turdeană.

Lidl este una dintre cele mai mari rețele comerciale prezente în România, cu 8.000 de angajați, 280 de magazine și cinci centre logistice. Principalii săi concurenți de la Cluj de pe segmentul supermarketuri sunt Profi, Mega Image, Penny, Oncos și Unicarm.

Clădirea-simbol a rămas pe picioare

Fosta Fabrică de Bere, din Piața Romană, a fost construită în perioada 1756-1814. Edificiul a fost proiectat de arhitectul Janos Kovesi, cel care este "responsabil" și pentru clădirea Judecătoriei din Turda, dar și pentru vechiul pod de lemn peste Arieș, demolat între timp.

Fabrica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii. Clădirea se remarcă prin calitatea sa arhitecturală deosebită, compusă într-un ansamblu complex, cu coșul de fum amplasat pe fațada principală, ce pune în evidență caracterul industrial al imobilului.

Aceasta a fost dezafectată și golită în anii '90, dar starea sa de conservare a rămas destul de bună. Proprietarul, evreul Lazar Simon Mendel, era cunoscut pentru domeniile și averea sa (avea și Vila Mendel, în stil secession, de pe str. Dr. Ioan Rațiu). Fabrica a fost extinsă și renovată în 1880, clădirea principală fiind terminată în 1911.

Fabrica a purtat la început denumirea Fabrica de Bere Mendel și era renumită pentru berea de bună calitate (considerată drept cea mai bună din Ardeal). În anii '20 ai sec. XX denumirea sa a fost schimbată în Fabrica de Bere Turdeana. În 1927 avea 90 de angajați și producea 50.000 hl de bere anual.

În anii '40 fabrica a fost cumpărată de turdeanul Herman Ausländer. A fost închisă în timpul celui de al doilea război mondial, fiind dezafectată. După război și-a reluat activitatea, iar în 1947 a fost naționalizată. Mai târziu, unitatea a fost cumpărată de Fabrica de Bere Ursus din Cluj-Napoca.

Treptat, producția s-a redus, iar după privatizarea Ursus proprietarii străini au decis închiderea definitivă a unității din Turda, apoi a celei din reședința de județ. În 2004 fabrica a fost achiziționată de familia Rațiu, dorindu-se introducerea ei în circuitul comercial, ca mall.

Consilierii locali au dat avizul de principiu pentru ridicarea unui centru comercial și a unor hale de retail, însă cu condiția de a respecta și a lăsa nealterată clădirea monument. Totuși, proiectul respectiv nu s-a mai realizat atunci, după apariției crizei financiare. 

Comenteaza