“Există medicamente ieftine produse în România eficiente împotriva coronavirusului”

“Există medicamente ieftine produse în România eficiente împotriva coronavirusului”

Directorul fabricii Terapia Cluj, Dragoș Damian, condamnă încercările de a discredita medicamentele ieftine fabricate în țară folosite în tratamentul împotriva COVID-19. 

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România a atras atenția că este în plină desfășurare o campanie de discreditare a celor trei medicamente care și-au dovedit eficientă în indicațiile pentru care sunt folosite, unele dintre ele de peste 30 de ani. “Pe lângă indicațiile uzuale din prospect, paracetamolul, ibuprofenul și hidroxiclorochina, încep să își dovedească eficiența și în tratamentul COVID-19”, a declarat Damian, care este și director executiv al PRIMER.

Astfel, paracetamol și ibuprofen sunt antitermice și antialgice eficiente în tratamentul simptomelor produse de coronavirus, iar hidroxiclorochina, studiată în mai mult trialuri clinice, inhibă la anumite nivelui virusul care provocă boala, conform PRIMER. 

“Toate cele trei medicamente sunt extrem de ieftine: paracetamol costă 25 de bani pe tabletă, iar ibuprofen și hidroxiclorochina, 50 de bani. Pe lângă faptul că și-au dovedit eficientă terapeutică, aceste medicamente reprezintă soluții de reducere a prețului tratamentului, un aspect deosebit de important având în vedere costurile enorme pentru ținerea sub control a pandemiei la nivel global”, spune Damian.

“În urmă cu două luni un “studiu” arată că ibuprofenul este periculos, pentru că mai recent informațiile analizate să contrazică ipotezele de plecare. De curând, un alt “studiu” a făcut că Organizația Mondială a Sănătății să scoată hidroxiclorochina din protocolul de tratament al Covid-19, pentru că la numai câteva zile să se demonstreze că datele inițiale nu sunt concludente. 

Această discreditare a medicamentelor populare, sigure și eficiente și mai ales, ieftine, este o poveste mai veche. Pe parcursul timpului au apărut numeroase “studii” și “analize” care dădeau drept  periculoase medicamente precum acidul acetilsalicilic, nimesulid, paracetamol, pentru că mai apoi se se demonstreze că datele analizate nu pot conduce la astfel de concluzii”, conform PRIMER. 

Paracetamol și ibuprofen sunt medicamente care nu necesită prescripție medicală, sigure și eficiente dacă sunt utilizate conform indicațiilor din prospect, iar hidroxiclorochina trebuie administrată doar la indicația medicului.

“Rugăm pacienții și populația să nu dea crezării încercările de denigare ale celor trei medicamente, încercări care fac parte dintr-un curent mai larg de a înlocui medicamentele ieftine cu versiuni mai scumpe care nu au  neapărat valoare adăugată. În cazul în care apar efecte secundare sau reacții adverse, recomandăm bineînțeles consultarea medicului sau a farmacistului”, spune reprezentantul PRIMER.   

Comenteaza