Europa ne dă bani gratis, ardelenii nu-i vor. Cum risipeşte Transilvania de Nord ocaziile europene la un an înainte de închiderea programelor operaţionale

Europa ne dă bani gratis, ardelenii nu-i vor. Cum risipeşte Transilvania de Nord ocaziile europene la un an înainte de închiderea programelor operaţionale
Cu un an înainte de încheierea exerciţiului financiar ce se întinde până în 2013, Ardealul de Nord rămâne codaş la absorbţia banilor europeni. Nici una dintre axele de dezvoltare nu are un grad de absorbţie de măcar 50%, iar una dintre ele ajunge la abia 11 procente.

Un raport la zi al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest arată că fondurile structurale, cel puţin cele prin Programul Operaţional Regional (POR), vor fi pierdute în bună parte în această regiune de dezvoltare. Axa 5 Turism are o absorbţie de 27%, Axa 2 Mediu de Afaceri are o rată de 23%, Axa 3 - Infrastructură Socială - 39%, Axa 2 - Infrastructură Rutieră are cel mai mare grad de absorbţie dar nici acesta nu depăşeşte jumătate, e vorba de 46%, în vreme ce Axa 1 Dezvoltare Urbană este cea cu gradul de absorbţie cel mai scăzut - 10,8%. În ce priveşte gradul de contractare - suma totală a tuturor dosarelor de finanţare aprobate în regiune - aici ponderile sunt mai mari: 85% pe axa 1, 116% pe axa 2, 99,95% pe axa 3, 68% pe Axa 4 iar 84% pe Axa 5.

În total prin cele cinci axe de dezvoltare UE alocă Ardealului de Nord, cu titlu gratuit, o sumă de 488 milioane de euro în exerciţiul financiar 2007-2013. Până acum, însă, au fost plătite doar 155 milioane de euro.


Mai trebuie precizat că din totalul de peste 1.100 proiecte depuse spre finanţare în regiune până acum, jumătate - 557 - au fost respinse sau retrase de la finanţare, vorbim despre proiecte care însumează 273 milioane de euro.

Comenteaza