Este gata prima carte despre istoria IT-ul clujean

Este gata prima carte despre istoria IT-ul clujean

Proiectul primului volum din cartea “Istoria IT-ului clujean” a fost finalizat. Acesta cuprinde activitatea Institutului pentru Tehnică de Calcul din Cluj, din perioada 1968-1991.

“Cartea a fost realizată pe baza mărturiilor celor care au fost parte din povestea fascinantă a IT-lui clujean, respectiv a documentelor secrete găsite în arhivă. Primele calculatoare de mare performanță, proiecte secrete ale armatei, idei de geniu în tehnologiea informației create la Cluj sunt doar câteva din subiectele tratate în această carte” anunță inițiatorii proiectului.

Cartea va apărea la editura Argonaut este semnată de doi pionieri ai informaticii românești: inginerul Mircea Bocu și profesorul universitar Sergiu Nedevschi, membru corespondent al Academiei Române, împreună cu Attila Varga , cercetător științific al filialei clujene a instituției.

“Acum, în vremuri grele, cu ajutorul bunului Dumnezeu și al prietenilor dragi, am reușit să ducem la bun sfârșit un proiect interdisciplinar la care am lucrat de mai bine de doi ani. Și în acest caz, a fost o mare onoare să învăț de la doi pionieri ai științei care au scris pagini de aur în Istoria informaticii din România.

O carte despre idei geniale în IT, proiecte secrete ale armatei în anii când libertatea de expresie era grav cenzurată, dar fără a reuși să stingă libertatea spiritului și puterea de creație”, a relatat Attila Varga (foto).

Proiectul realizat în parteneriat cu Institutul de Istorie George Bariţiu al Academiei Române și de compania NTT DATA Romania a fost inițiat de agenția Ghepard Communication ca un omagiu adus celor care au deschis drumurile în cercetarea de elită din sfera de IT în Cluj și Transilvania.

Comenteaza