Eşec al programului de stimulare a cumpărării de maşini noi

Eşec al programului de stimulare a cumpărării de maşini noi
Ministerul Finanțelor Publice a publicat normele de aplicare a programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi. Persoanele fizice pot achiziționa un singur autoturism nou al cărui preț de achiziție să nu depășească 50.000 de lei.

Pentru 2015, plafonul alocat garanţiilor care pot fi emise a fost de 350 de milioane de lei. Propunerea pentru acest an este 100 de milioane de lei din diferența neutilizată din plafonul alocat pentru 2015. Pentru nivelul plafonului, s-au luat în considerare evoluția programului și aspectele relevate de implementarea acestuia, precum și a gradului redus de utilizare a plafonului în cursul anului trecut. 
 
„Din cauza timpului mai îndelungat de care au avut nevoie finanțatorii parteneri pentru a-și definitiva și aproba normele interne de creditare, precum și a perioadei scurte avută la dispoziție pentru promovarea facilităților oferite în rândul potențialilor beneficiari, a fost înregistrată o întârziere în demarare, implicit o utilizare în proporție foarte redusă a plafonului aprobat pentru 2015, condițiile de creditare fiind foarte apropiate de cele ale pieței financiare. Până la 30 noiembrie, au fost acordate 187 de garanții, în valoare de 3,1 milioane de lei. 
 
Prin legislația aferentă s-a avut în vedere și minimizarea costurilor la beneficiar, prin stabilirea unui nivel maximal al dobânzii aferente creditelor acordate în cadrul programului (ROBOR la 6 luni, plus o marjă de maximum 3% pe an). În ceea ce privește creșterea atractivității programului, se propune cumularea beneficiilor oferite în cadrul programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi cu cele din cel de stimulare a înnoirii parcului auto național, prin acceptarea primei de casare acordate în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto național, pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din prețul de achiziție prevăzut prin legislația programului „Prima mașină””, conform MFP. 
 
Prin programul pe 2016 se încurajează achiziția de autovehicule situate în palierele joase de preț sau mașinile puțin poluante cu litraj mic și consum redus de combustibil. Condiţiile de încadrare prevăd ca la data solicitării creditului garantat să aibă minimum 18 ani și capacitate deplină de exercițiu; maşina să se încadreze cel puţin în standardul Euro 5, să fie achiziţionată de la persoane juridice care au ca obiect de activitate vânzarea autovehiculelor; beneficiarii să dispună de un avans de minimum 5% şi să se oblige să asigure autoturismul printr-o poliță de asigurare de tip CASCO. Garanția statului va fi de maximum 50% din finanțarea acordată. 

Comenteaza