EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

EnergoBit pregătește proiecte de energie verde de 3.000 MW

Integratorul clujean de soluții energetice se află în faza de proiectare de capacități de energie regenerabilă de 2.000 MW în sistem fotovoltaic și de 1.000 MW în sistem eolian.

Mihaela Coroiu, marketing strategy director al Energobit, a spus, în cadrul unei conferințe Energynomics, că România ar trebui să se orienteze către proiecte mici și mijlocii în acest domeniu, nu neapărat spre cele mari, pentru a atinge în timp util țintele de reducere a poluării stabilite cu Comisia Europeană.

“Din experiența noastră, un mare proiect energetic necesită o perioadă de pregătire de 2 ani și una de execuție de 3-5 ani, însă țara noastră are un angajament etapizat de îndeplinit în tranziția energetică având ca bornă anul 2025 și de neutralitate climatică până în 2050; or, aceste mari proiecte vor fi greu de pus în funcțiune în următorii patru ani.

E momentul să ne uităm spre stimularea proiectelor mai mici, cu termene de implementare mai reduse, cu bugete mai accesibile, care să livreze rezultate mai devreme, în 2024-2025, așa cum face Primăria Cluj-Napoca. Marea masă a populației poate să contribuie la reducerea emisiilor, la continuitatea alimentării cu energie, la creșterea securității sistemului energetic național (SEN), inclusiv menținerea job-urilor.

Pentru ca sectorul privat să demareze proiecte de decarbonare reale, are nevoie de un climat politic și economic favorabil, de predictibilitate, de un dialog constat cu factorii de decizie, în care să se țină seama de nevoile consumatorilor. Proiectele medii și mici pot asigura indicatorii de la nivelul unui proiect mare, doar că vor veni mai devreme și mai ieftin”.

Clujenii - din consumatori, producători de energie

Oficialul EnergoBit a expus planurile companiei clujene în sectorul energiei verzi. „Suntem în faza de proiectare a 3.000 MW putere instalată în proiectele de energie regenerabilă, majoritatea fotovoltaice (2.000 MW), dar și eoliene (1.000 MW). Perioada următoare va aduce al doilea val de dezvoltare a energiilor regenerabile, iar acceleratorul va fi cu siguranță accesul la finanțările europene nerambursabile.

Noi am derulat proiecte de 20.000 MW în precedentul val, din 2008 încoace, deci avem expertiză locală. Suntem pregătiți nu doar pentru proiectele mari, ci pentru tot ceeea ce înseamnă tranziția energetică în România. La noi, inginerii seniori colaborează cu noua generație de ingineri captivați de internet, de IoT, Blockchain, inteligența artificială.

Reducerea emisiilor de gaze este obligatorie, primul pas fiind deja făcut în scăderea pierderilor din instalațiile energetice și maximizarea performanței sistemului, însă consumul de energie nu trebuie să scadă neapărat pentru că în România vrem să ajungem cu energia în zone în care nu a fost posibil, vrem dezvoltare economică solidă, iar atunci mai degrabă să ne concentrăm pe asigurarea unei energii curate.

Centralele mai mici, distribuite regional, vor putea funcționa pe curbe mai aplatizate, iar puterile instalate mai reduse pot fi gestionate mai bine în rețea. Cel mai important lucru: energia produsă local poate acoperi autoconsumul sau necesarul regiunii. Ne mai trebuie puțină motivare pentru consumator să acceadă la acest statut de prosumator, dacă va exista și un acces mai facil la finanțări.

Provocările unui oraș inteligent sunt multiple. Noi am lucrat la proiecte de creștere a performanței în iluminatul public, utilizând sisteme digitale eficiente pentru optimizare și control; la centrale de producere a energiei verzi pentru autoconsum sau cu scenariu de livrare în SEN, avem un sistem propriu de gestionare a energiei. Am creat și un sistem ce permite de încărcarea mașinilor electrice în variantele clasică, rapidă și ultrarapidă”.

Clujul vrea clădiri inteligente

Municipiul Cluj-Napoca s-a înscris pe direcția verde, digital, rezilient, prin care orașele europene urmăresc să îmbunătățească tot mai mult calitatea vieții cetățenilor, a anunțat, la conferința Energynomics, primarul Emil Boc. Acesta a vorbit despre dimensiunea verde, nepoluantă, transformarea digitală a Clujului, clădirile inteligente, mobilitatea urbană, energiile regenerabile, digitalizarea și internetul lucrurilor, eficiență energetică. Printre participanți s-au mai numărat reprezentanți ai companiilor Wiren, Bjorn Heizung, ACE Industrial Software.

Comenteaza