Energia regenerabilă face paşi înapoi

Energia regenerabilă face paşi înapoi
România se clasează pe locul 28 în indexul energiei eoliene şi tot 28 în indexul energiei solare fotovoltaice. În schimb, ocupă locul 36 la cea produsă din biomasă, conform raportului trimestrial Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) al companiei de consultanţă EY.

„Menţinerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislaţii în reaşezare, sectorul energiei regenerabile rămâne atractiv, în comparaţie cu alte state din Sud-Estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât şi legate de factori macro şi microeconomici, zone unde România se află în urma altor state din regiune", afirmă Andrei Benghea-Mălăieş, director executiv în EY România. Raportul relevă că scăderea investiţiilor globale în energie regenerabilă în 2013 intensifică orientarea industriei către inovaţie şi eficientizare în 2014. În pofida unei scăderi de 11% a investiţiilor globale în energie regenerabilă anul trecut, există semnale optimiste date de oportunităţile de pe noile pieţe, de noile tehnologii şi surse de capital, arată raportul.

Scăderea investiţiilor anunţă un an dificil pentru sector, în special la nivelul politicilor incerte şi care reduc apetitul investitorilor pe mai multe pieţe. Reducerea costurilor tehnologice este dublată de o reducere a investiţiilor şi o accentuare a importanţei randamentului acestora. Accentul trebuie pus pe maximizarea investiţiilor şi a implementărilor de noi proiecte, cu atât mai mult cu cât segmentul energiei regenerabile devine din competitiv din punctul de vedere al costurilor, conform EY. Raportul RECAI realizează un top al primelor 40 de ţări ca atractivitate şi oportunităţi de investiţii în energia regenerabilă. EY avea 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal 2013. În regiune, are birouri în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Chişinău. De la 1 iulie 2013, Ernst & Young a devenit EY.

Etichete
Comenteaza