Electrogrup vrea să intre la bursă din 2019. Firmele clujene, curtate de piața de capital

Electrogrup vrea să intre la bursă din 2019. Firmele clujene, curtate de piața de capital
Managerii Electrogrup și Life Is Hard au prezentat avantajele și problemele companiilor listate la bursă

Grupul clujean de servicii în infrastructură a pornit procesul de listare la Bursa de Valori București (BVB), dar așteaptă momentul potrivit în condițiile în care piața de capital este bulversată de ultimele decizii ale guvernului. Trimișii BVB au venit la Cluj să aducă “sânge proaspăt” la bursa autohtonă.

“Motivele pentru care am intra pe bursă este evaluarea pe care investitorii o dau companiei noastre, dar și o vizibilitate crescută la nivel internațional deoarece avem din ce în ce mai multă activitate în afara României. Acționarii au decis în 2017 să demarăm acest proces pentru listare a companiei holding, Electrogrup Infrastructure, pentru că noi avem cinci firme care prestează diverse servicii, iar compania listată să fie atunci atractivă prin însumarea tuturor acestora.

Procesul este mai greu pentru că este înmulțit cu cinci, deși sinergiile între firme sunt pe un drum bun. De multe ori Îți dorești să fii transparent pentru investitori, dar nu întotdeauna și pentru competiție; suntem 30 de oameni care se ocupă de acest demers. Noi ne gândim la emisie de acțiuni sau obligațiuni, nu neapărat să atragem capital de pe bursă în prima fază.

La nivelul grupului am depășit o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Ultimele evoluții pe piața de capital nu sunt însă prea îmbucurătoare. Dacă lucrurile la bursă se vor îmbunătăți, vom putea să intrăm chiar anul acesta, dacă nu, vom aștepta momentul prielnic. Ne uităm la guvern și ne rugăm să nu mai facă nimic rău pentru economie”, spune Tony Romani, director relații cu investitorii în E-Infra.

Cât de ușor e la bursă pentru Life Is Hard

Compania IT Life Is Hard (LIH) făcut deja pasul pe piața de capital, prin intrarea pe piața AeRO a BVB. “Ne-am uitat către bursă pentru că ne doream transparență: 30% din piața de asigurări din România trece printr-o platformă informatică a noastră, deci era important să se vadă că există o securitate a datelor pentru clienții acestora, să se vadă cine este în spatele companiei noastre.

Am fost printre primii listați pe piața AeRO. Am atras și noi investitori pentru proiectele pe care noi le derulăm, bursa are aceste mecanisme. În momentul în care aduci foarte mulți investitori, nu poți lua decizii peste noapte ca atunci pe când erai SRL. Trebuie să ai strategie, planificare foarte bună, să anunți acționarii”, relatează Erik Barna, fondator al LIH.

Guvernul se laudă că sprijină antreprenorii

„Noi derulăm programul Start-up Nation, destinat stimulării persoanelor care vor să devină antreprenori, să prindă gustul de a face afaceri în România, dar și programul de internaționale prin care sprijinim ca 5.000 de euro firmele ce vor să participe la târguri internaționale la care România nu are pavilion propriu.

În privința bursei vrem să ajungem la statul de piață emergentă care însă se obține prin aportul nostru, al tuturor participanților de pe piața locală de capital, și care va permite plasarea unor sume mult mai mari în România de către investitorii instituționali”, afirmă Sorin Naș, secretar de stat ȋn Ministerul pentru Mediul de Afaceri (MMACA).

Banca Transilvania: de la 2 milioane la 2 miliarde de euro

„Clujul are acum 18 emitenți la BVB; să nu uităm că Banca Transilvania a pornit cu un capital de 2 milioane de dolari, iar acum a ajuns la o capitalizare bursieră de 9,1 miliarde de lei; am avut și eu onoarea să fac parte din acea echipă.

Cemacon a intrat într-o situație financiară dificilă, dar a fost salvată de firma de insolvență CITR, acum este lider de piață în domeniul său și face parte dintr-un grup puternic, Dedeman. Un intermediar din Cluj, fosta Broker, acum BRK Group, a listat 11 din primele 12 firme listate la BVB.

Clujul a înființat prima societate de administrare de fonduri din România, primele fonduri deschise de investiții și de acțiuni. Managerii de fond din Cluj gestionează active de 4 miliarde de lei - grupul BT 90% dintre acestea, adică 10% dintre cele administrate la nivel național”, a menționat Radu Hanga, membru al Consiliului de Administrație al BVB.

Turneu de promovare în România

Două companii din Cluj – LIH, deja listată - și E-Infra, potențial a fi listată - au prezentat rolul pieței de capital în dezvoltarea companiilor antreprenorialee. De asemenea, au fost prezenți experții BT Capital Partners, intermediari care a realizat operațiuni de finanțare prin care antreprenorii au atras resurse financiare necesare punerii în practică a proiectelor lor.

MMACA și BVB au demarat programul “Investește pentru viitor”. Acesta vine în întâmpinarea mediului de afaceri și a antreprenorilor români, propunându-și să îi acomodeze cu pârghiile și cu mecanismele bursiere dedicate dezvoltării afacerilor.

Primul workshop din cadrul programului a avut loc la Cluj. Programul va continua la Brașov, București, Constanța, Craiova, Iași, Ploiești, Târgu-Mureș, Timișoara. Antreprenorii află cu acest prilej oportunitățile pe care piața de capital românească le oferă societăților cu proiecte de dezvoltare.

Top capitalizare bursieră Cluj

Banca Transilvania 9,1 mld. lei
Cemacon 170 mil. lei
Prodvinalco 162 mil. lei
Carbochim 54 mil. lei
Transilvania Construcții 52 mil. lei
Remarul 16 Februarie 40 mil. lei
BRK Group 24 mil. lei
Life Is Hard 13 mil. lei
Industria Sârmei 12 mil. lei
Unirea 12 mil. lei

Sursa: BVB

Comenteaza