El Dorado-ul investitorilor imobiliari. Prețul mediu al unui apartament din Cluj-Napoca a ajuns, în decembrie, la 2.592 euro/mp

El Dorado-ul investitorilor imobiliari. Prețul mediu al unui apartament din Cluj-Napoca a ajuns, în decembrie, la 2.592 euro/mp
| Foto: Sinziana Susa / Unsplash.com

Cluj-Napoca este, de altfel, singurul oraș din România unde prețul mediu solicitat la vânzare pentru un apartament trece de 2.000 euro/mp.

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare în Cluj-Napoca s-a apropiat, la sfârșitul anului trecut, de pragul de 2.600 euro/mp util, conform unei analize Imobiliare.ro.

Mai exact, în decembrie 2023, vânzătorii cereau pe un apartament din Cluj-Napoca 2.592 euro/mp, cel mai mare preț mediu din țară.

Clujul, El Dorado-ul investitorilor imobiliari. Prețul mediu al unui apartament a ajuns, în decembrie, la 2.592 euro/mp

Spre comparație, în decembrie 2022 proprietarii și dezvoltatorii solicitau, în medie, 2.428 euro/mp util pentru locuințele listate la vânzare în Cluj-Napoca. Creșterea din decembrie 2022 până în decembrie 2023 este de 6,8%.

Scumpiri au apărut pe ambele segmente de piață din Cluj-Napoca, mai semnificative fiind cele observate în cazul apartamentelor aflate în imobile vechi din oraș, construite înainte de anul 2018. Un apartament nou cu 2 camere putea fi cumpărat la sfârșitul anului trecut cu un preț mediu de 2.695 euro/mp util.

Prețurile apartamentelor au crescut în 2023

Piața rezidențială a avut, în 2023, o evoluție favorabilă. Inflația și dobânzile ridicate au pus presiune pe prețuri, dar acestea au continuat să crească, arată analiza citată.

Media înregistrată la nivel național pentru apartamentele listate la vânzare a atins în decembrie 2023 pragul de 1.500 euro/mp util, după un avans cu aproape 7% față de sfârșitul lui 2022, conform Indicelui Imobiliare.ro.

Unele dintre cele mai semnificative majorări ale prețurilor apartamentelor s-au putut observa în acest interval de timp, în rândul marilor orașe, în Brașov și Iași, cu aproape 11%, respectiv cu circa 9%. De altfel, în 2023 orașul Brașov a ajuns să se poziționeze pe locul al doilea la nivel național în clasamentul celor mai scumpe centre regionale majore ale țării pentru cumpărători.

O altă evoluție spectaculoasă observată pe parcursul anului trecut care merită menționată este și cea de pe piața rezidențială din Oradea. În acest caz, avansul se apropie de 14% în 12 luni.

Chiar și în aceste condiții, Cluj-Napoca rămâne în continuare cel mai scump oraș din țară pentru cei care vor să cumpere un apartament.

Comenteaza