Efervescență în piața imobiliară din Cluj: Plopilor şi Bună Ziua s-au scumpit, Floreşti şi Zorilor s-au ieftinit

Efervescență în piața imobiliară din Cluj: Plopilor şi Bună Ziua s-au scumpit, Floreşti şi Zorilor s-au ieftinit

La sfârșitul primăverii 2021 s-au înregistrat deopotrivă scăderi și creșteri moderate de prețuri pe piața imobiliară din Cluj, cu o cerere tot mai mare stimulată de noile măsuri de relaxare a restricțiilor impuse de pandemie, intrate în vigoare din 15 mai. 

Abonează-te pe   Poza noua 31.03.2021
Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitează pagina principală ZIUA DE CLUJ

"Acestea sunt semne clare ale unei piețe imobiliare sănătoase și robuste, în plină expansiune, unde cererea și oferta pe diferite zone și tipuri de proprietăți reglează nivelul așteptărilor de preț prin mecanismele specifice pieței imobiliare. Astfel, în luna mai, Indicele Blitz pentru apartamente de vânzare din Cluj a înregistrat o scădere de 3,66%, ceva mai accentuată decât scăderea de luna precedentă de 1,46%, urmând cursul de scădere început cu luna martie 2021 și atingând un nou prag de preț de 1.499 Euro pe mp.  

Per total, intențiile de tranzacționare au înregistrat o dinamică constantă, în condițiile în care anii trecuți piața resimțea o temperare a volumului de activitate pe finalul primăverii față de debutul anului. În special față de perioada similară a anului trecut piața arată o diferență semnificativă, volumele de intenții de tranzacționare fiind aproape duble. 

Așadar, vorbim de un trend de reduceri de prețuri pentru a treia lună consecutivă, și de variații moderate de prețuri în ambele sensuri sub 5%, după creșterile impetuoase de la început de an, ceea ce reprezintă fluctuații normale de preț pe o piață robustă", se arată în analiza citată.

Scăderi de prețuri la apartamentele de vânzare

Pe segmentul apartamentelor de vânzare în Cluj, prețurile au înregistrat o scădere mai accentuată de 3,66 %, indicele Blitz pe Cluj, adică prețul mediu de cumpărare al unui metru pătrat  la nivelul municipiului a fost de 1.499 euro/mp. 

Față de luna aprilie,  când se constata o scădere de prețuri de 1,46 %, pe fondul unei cereri mai rezervate de tranzacționare din partea clienților cumpărători, prețurile au scăzut în medie cu până la 4-5% în câteva dintre cele mai mari cartiere din Cluj. 

Experții în imobiliare de la Blitz sunt de părere că în luna mai au avut loc corecții ceva mai accentuate de preț date de noile reguli de relaxare prilejuite de campania de vaccinare în rândul populației generale, ceea ce a determinat din proprietari să flexibilizeze prețurile. 

Astfel, cea mai mare scădere a fost înregistrată în

În zona Zorilor scăderea a fost de 4,45%, până la valoarea de 1.676 euro/mp (+ de la 1.754 euro/mp).  O altă importantă variație a fost înregistrată în cartierul Andrei Mureșanu cu 4,26%, până la valoarea de 1.865 euro/mp (+ de la 1.948 euro/mp).  Prețurile au mai scăzut în cartierele Grigorescu și Iris cu o variație mică de până în 1%. 

Creșteri de Prețuri la Apartamentele de Vânzare

În alte alte cartiere importante prețurile au cunoscut un trend opus, de creștere. Astfel, în Plopilor, prețurile au urmat trendul de creștere cu 4,53%,  până la 2.125 euro pe mp (+ de la 2.033 euro pe mp).  Creșteri de prețuri au putut fi înregistrate și în cartierul Bună Ziua cu 3,65% până la un nivel de 1.872 euro pe mp (+ de la 1.806 euro pe mp), și în cartierul Mărăști de 3.11%, până la valoarea de 1.789 Euro pe mp (+de la 1.735 euro pe mp). 

Centru

În zona centrală prețul a crescut cu 2,21%, situându-se la nivelul de 2,128 euro/ mp la apartamentele de vânzare. Luna mai fost a cincea lună consecutivă în care prețul în zona centrală s-a situat deasupra palierului de 2.000 de euro/mp, și a cincea lună de creștere consecutivă, după ce, pe întreaga durată a anului 2020, a fluctuat în intervalul 1.922 – 1.987 Euro.  În zonele semicentrale creșterea a fost cea mai importantă de 4,74%, până la valoarea de 1.745 Euro pe mp, (de la 1.666 Euro pe mp), acestea devenind recent atractive.

Florești

În zona Floresti, prețurile la apartamentele de vânzare au scăzut cu 0,93% până la 955 euro/mp (de la 964 euro/mp), interesul potențialilor cumpărători fiind la fel de crescut pentru această zonă și în anul 2021. Vezi oferte pentru  Florești în baza noastră de date. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza