Efectele războiului din Ucraina în imobiliare. Cum "reacționează" Clujul

Efectele războiului din Ucraina în imobiliare. Cum "reacționează" Clujul

Efectele războiului din Ucraina pe piața imobiliară din România s-au făcut simțite imediat după declanșarea conflictului. UBB Cluj a făcut un grafic al evoluției prețurilor și tranzacțiilor din marile orașe ale țării.

"Primele date despre piața imobiliară după începutul războiului din Ucraina arată că atât prețurile, cât și volumele de tranzacții accelerează, sugerând că populația se îndreaptă spre imobiliare ca o investiție de refugiu în fața inflației", transmit economiștii de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj.

Iată cum au evoluat prețurile pe piața imobiliară în marile orașe din România în ultima lună - martie 2022 față de februarie 2022: Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cluj-Napoca +4,2%, în Brașov +2,7% și în București +2,4%. Prețurile s-au majorat și în Constanța, cu 1,1% și cu 0,2% în Timișoara.

În ceea ce privește ultimii doi ani, martie 2022 vs martie 2020, datele economiștilor de la UBB arată o creștere medie a prețului apartamentelor pe metrul pătrat de 19% la nivel național. Între marile orașe, cea mai mare creștere a marcat Brașovul +30%, urmat de Cluj-Napoca +28%, București +18%, Constanța +16% și de Timișoara, cu o creștere de 11%. 

Efectele războiului din Ucraina în imobiliare. Cum "reacționează" Clujul

Cluj-Napoca rămâne cea mai scumpă piață rezidențială a țării, cu o medie de 2.330 de euro per m2 în martie. Pe locul doi în clasamentul marilor orașe vine Capitala cu o medie de 1.648 euro per m2, Brașovul e pe trei cu 1.556, urmat de Constanța - 1.451și Timișoara, cu 1.450 euro/m2.

Efectele războiului din Ucraina în imobiliare. Cum "reacționează" Clujul

Numărul tranzacțiilor imobiliare, în creștere

În ceea ce privește tranzacțiile, în luna martie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii țări, peste 72.000 de imobile, cu 13.460 mai multe față de luna februarie, arată datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. În martie 2022 numărul tranzacțiilor a fost cu peste 23.000 mai mare față de perioada similară a anului 2021. 

Datele sintetizate de economiștii de la FSEGA arată că față de acum doi ani, tranzacțiile imobliare au crescut cu 49% în România. Pe județe, Constanța a înregistrat un +108%, în Brașov tranzacțiile au crescut cu 79%, cu 65% în Timiș, și cu 33% în Cluj. În municipiul București creșterea a fost de 43%.

Echipa UBB precizează că graficul privind evoluția numărului de tranzacții se referă la tranzacțiile cu toate tipurile de imobiliare (nu doar la apartamente, cum reiese din titlul actual).

Comenteaza