Video Edilul Clujului: “Vrem să facem dezvoltare cu comune care n-au bani de curent și salarii”

Edilul Clujului: “Vrem să facem dezvoltare cu comune care n-au bani de curent și salarii”
Primarul de pe Someș vrea regionalizare reală, nu "pe hârtie"

Investițiile teritoriale integrate (ITI), digitalizarea și regionalizarea reală vor duce la prosperitatea economică a țării, susține primarul Emil Boc, pe platforma Politica Urbană a României (PUR). Acesta spune că nu se pot concretiza planuri de dezvoltare cu 3.000 de comune în țară, dintre care jumătate sunt în „faliment”.   

"Astăzi se anunță mii de miliarde de euro în Europa, dar și în România trebuie să se realizeze investiții pe termen mediu și lung, să nu bazăm numai pe consum. Acesta este o parte importantă a economiei, dar dacă ți-ai bazat-o numai pe consum, nu ai șanse să asiguri prosperitate, la locuri de muncă bine plătite pe termen lung. Investește în digitalizare, cu siguranță nu vei greși, fă tot ceea ce înseamnă infrastructura spectifică pentru că prin digitalizare și vei fi câștigător în orice ecuație a viitorului!

Orice plan de dezvoltare urbană, de mobilitate trebuie să țină cont de digitalizare, de a asigura această componentă pe orizontală, în orice domeniu, pe interconectarea bazelor de date, deoarece de acolo cu siguranță vor veni slujbe bine plătite și ne vom asigura viitorul”.

Comune multe, dar sărace

“Este nevoie de o reformă administrativă în țară pentru că nu poți, cu 3.000 de comune din care jumătate nu au bani să își acopere curentul și salariile funcționarilor publici, să pui în aplicare planuri de dezvoltare și să ai o structură unitară. Trebuie făcută o restructurare a acestor unități administrativ teritoriale pentru ca structurile respective să fie funcționale, eficiente economic. Să fie realizată regionalizarea, dar nu asta pe hârtie, formală, cum o avem acum, ca organizații nonguvernamentale, cu una funcțională, cu forță juridică, adică să poți merge direct la Bruxelles să depui proiecte pe bani europeni fără să mai fi nevoit să treci prin București.

Asta au făcut polonezii, care au luat cei mai mulți bani dintre toate țările din fostul bloc comunist: au făcut două reforme administrative, de la 46 la 33 de județe și de la 33 la 66 de voievodate, cum sunt la ei, iar acolo programele operaționale se adresează direct Bruxelles-ului. Va fi un act de curaj al românilor să facă această regionalizare pe criterii care să nu aibă nimic cu etnicitatea, ci strict cu criterii de performanță administrativă care să arate folosirea motoarelor de dezvoltare economică".

Motoare regionale gripate

"Noi avem astăzi foarte multe motoare care lucrează la 10% din capacitate; or, dacă aceste motoare regionale ar lucra cu 100% și țara ar exploda ca dezvoltare. Am putea avea un avion cu patru motoare și de fapt lucrăm cam cu două acum maxim, adică București, și mai sunt apoi Cluj, Timișoara, Oradea, Iași și acestea ținute în niște chingi, care nu se pot dezvolta. Ia gândiți-vă că aceste motoare ar avea posibilitatea să propulseze țara, cum ar merge economia”.

“Investițiile teritoriale integrate sunt cheia succesului pentru că ele sunt focalizate pe avantajele competitive ale unei țări, ale unei regiuni. Clujul nu este la fel de competitiv precum Constanța la turism, dar în inovare e pe locul 1 în România, iari atunci nu poate fi ținut în politicile naționale sub aceeași cupolă atât timp cât are acest mare avantaj competivitiv specific. Nu am nimic împotriva programului Delta Dunării, dar acesta a fost din nefericire un proiect eșuat, s-a născut mort și s-au pierdut miliarde de lei pentru că nu s-a înțeles acolo că trebuie să avem mai multe ITI în România".

"Fără salarii decente nu facem nimic aici"

“Având această viziune metropolitană și folosind instrumentul ITI se va face diferența. Trebuie să se înțeleagă că România este puternică prin regiuni puternice, ea nu va fi niciodată puternică prin regiuni sărace; degeaba ai capitala care se află peste nivelul mediu. Cu cât ai mai multe regiuni bogate și le pui mai mult în valoare, cu atât țara va fi mai bogată, iar oamenii vor rămâne acasă, în România. Marea provocare este ca nimeni să nu fie obligat din motive economice să își părăsească localitatea, regiunea sau țara. Libertatea de mișcare este sfântă în Europa, dar nu ca să pleci că nu ai la tine acasă un salariu decent. Iar asta putem face doar prin această viziune integrată care să asigure un locuri de muncă bine plătite aici, acasă la tine”, a spus edilul.    

PUR, platformă de resurse, conectare și colaborare pentru specialiștii și pasionații de dezvoltare locală și regională din țară, a fost dezvoltată în 2020 cu scopul de a aduce împreună și facilita colaborarea între toți actorii interesați să contribuie la elaborarea primei politici urbane a României.

Cofinanțată din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020, aceasta pune la dispoziția utilizatorilor documente strategice, analize, studii de caz, modele de bune practici de dezvoltare urbană. PUR realizează consultări și dezbateri publice pe subiecte relevante în acest domeniu.

Comenteaza