e-Factura. Boloș: ''Luăm în calcul xtinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi''

e-Factura. Boloș: ''Luăm în calcul xtinderea până cel mult la sfârşitul lunii iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi''

Luăm în calcul extinderea până la final de iunie a perioadei în care nu se vor aplica amenzi la e-Factura, a declarat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Legal, cum stau lucrurile în prezent, amenzile ar trebui să curgă pe e-Factura de la 1 aprilie. Firmele care n-au folosit e-Factura vor fi notificate.

 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș a zis că se gândește să aplice amenzi pentru nefolosirea e-Factura abia de la 1 iulie, când celelalte facturi devin ilegale, și nu de la 1 aprilie, cum e în legislația actuală.  Ce e nou e că cei care nu au utilizat pana acum sistemul vor fi notificați, spun surse din Finanțe.

Altfel, nu e prima dată când ministrul a zis că ia în calcul o potențială amânare a termenului de la care încep să fie aplicate sancțiuni pentru neraportarea și în sistemul eFactură a facturilor emise, în termenul de 5 zile stabilit. Surse interne din Finanțe spun că totul depinde însă de unele calcule care se vor face la nivelul lunii aprilie. 

Doar 20% dintre firmele active s-au înregistrat în e-Factura. E considerat îndeobște un sisterm prea complicat pentru firmele mici, care e de așteptat să nu aibă acces la un consultant fiscal.

În situația actuală, până la 1 aprilie 2024 nu se vor da amenzi, dar de atunci vor putea fi aplicate sancțiuni pentru nerespectarea raportării în sistemul RO e-Factura. Lipsa  raportării unei tranzacții B2B se va amenda cu de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii și de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici și pentru cei nerezidenți. De la 1 iulie 2024, o persoană impozabilă stabilită în România, care primește și înregistrează o factură tradițională, emisă pe hârtie sau prin alte variante electronice de operatori economici stabiliți în România, și nu a fost emisă în format XML cu sigiliul Ministerului Finanțelor, poate primi o amendă egală cu 15% din valoarea facturii.

 

Comenteaza