Două companii clujene pun umărul la piața derivatelor în România

Două companii clujene pun umărul la piața derivatelor în România
Mai marii bursei românești au anunțat recent promovarea la statutul de piață emergentă | Foto: BVB

Banca Transilvania și BRK Financial Group sunt societățile clujene fondatoare a noii companii CCP.RO Bucharest, care va avea misiunea de a dezvolta piața financiară a derivatelor în țara noastră.

„Faptul că am reușit să realizăm cu succes prima etapă majoră în construirea unei contrapărți centrale locale printr-o investiție semnificativă este o dovadă excelentă de cooperare și de interes în dezvoltarea sustenabilă și semnificativă a pieței de capital și de energie. Ne bucurăm că putem să plecăm la drum cu parteneri puternici din domeniul financiar și cel energetic într-un proiect fără precedent pentru România. CCP.RO va stimula creșterea lichidității piețelor deservite, iar existența acestei instituții reprezintă condiția minimă necesară pentru a asigura o evoluție sănătoasă a acestora” a declarat directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase, desemnat ca președinte al noii companii.

BVB, instituție fundamentală a pieței de capital, a înființat împreună cu alți opt acționari compania pe structura căreia va funcționa contrapartea centrală locală. Entitatea juridică poartă numele de CCP.RO Bucharest. Ea a fost înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului în 4 noiembrie, după ce acționarii noii entități au aprobat participarea la capitalul social al acesteia, de 79,8 milioane lei.

BVB este acționar majoritar, în urma unei contribuții de 47,5 milioane lei, reprezentând 59,52%. Aceasta reprezintă cea mai mare investiție realizată de BVB în cadrul unui singur proiect, care își propune să contribuie la creșterea lichidității pieței de capital locale. Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale (OPCOM) deține 19,06%. Alți acționari sunt Enel România, BT, Tinmar Energy, BRK, Societățile de Investiții Financiare Banat-Crișana, Transilvania și Muntenia, fiecare cu dețineri sub 10%.

Primul consiliu de administrație va fi format din șapte membri: Adrian Tănase, Otto Emil Nägeli (membru CA al BVB), Victor Ionescu (director general al OPCOM), Cristian-Sorin Culea (director energy management al Enel România), Iulius-Grigore Postolache (managing partner al Vilicus Consulting), Gabriel-Andrei Țecheră (consilier în cadrul Cabinetului Șefului Cancelariei Prim-ministrului), Sinan Kircali (director adjunct al Garanti Bank). Durata mandatului primilor membri este de doi ani.

CCP.RO va găzdui infrastructura ce va permite relansarea și dezvoltarea pieței derivatelor în România și va asigura mecanisme noi pentru diminuarea și transferul riscurilor la nivelul piețelor deservite (operate de BVB și OPCOM), contribuind la creșterea încrederii și activității pe aceste piețe.

Noua companie se va interpune între părțile tranzacției devenind contraparte pentru fiecare cumpărător, respectiv vânzător, și va garanta finalizarea decontării tranzacţiei prin aplicarea de mecanisme specifice pentru administrarea riscului.

Pentru investitorii sau participanții care activează pe piața de capital locală, existența CCP va permite introducerea și dezvoltarea tranzacțiilor cu instrumente financiare derivate (cu activ suport acțiuni, mărfuri, obligațiuni, indici, curs de schimb).

Următoarele etape majore în activitatea noii companii sunt pregătirea documentației pentru autorizarea CCP.RO în calitate de contraparte centrală și obținerea autorizației de funcționare în acest scop din partea Autorității de Supraveghere Financiară. BVB și-a propus ca primele operațiuni realizate prin intermediul CCP.RO să aibă loc în 16 luni de la înființarea noii companii.

Pregătiri pentru nivelul superior

Furnizorul global de indici FTSE Russell a promovat România la statutul de piață emergentă de la cel de piață de frontieră, după ce țara noastră a fost trei ani pe lista de monitorizare. Reclasificarea statutului va intra în vigoare în septembrie 2020. Pentru introducerea în indexul FTSE Global All Cap doar trei companii de la BVB s-au încadrat în cerinţele necesare, acţiuni eligibile fiind Romgaz, BT și BRD. Decizia finală pentru introducerea lor în indice va fi luată în baza situaţiei companiilor în 30 iunie 2020. Este pentru prima dată când un furnizor global de indici urcă piața de capital românească la statutul de piață emergentă. 

Comenteaza