Două branduri “made in Cluj”, în Top 10 cele mai valoroase din țară

Două branduri “made in Cluj”, în Top 10 cele mai valoroase din țară

Ursus și Farmec sunt cele două companii de sorginte clujeană prezente în clasamentul celor mai valoroase branduri din țara noastră. Dacă Farmec are încă sediul aici, Ursus Breweries s-a mutat la București, iar berea cu același nume este produsă acum la Buzău.

Companiile cu cele mai valoroase portofolii de branduri româneşti sunt evaluate la 665 de milioane de euro în 2019, în urcare cu 20% faţă de 2018. Ursus Breweries (mărcile Ursus, Timişoreana), Altex, Heineken (Ciuc şi Neumarkt) au cele mai valoroase portofolii de branduri româneşti, arată ultimul raport Brand Finance, firmă independentă globală de evaluare de brand.

„Cele mai valoroase 10 portofolii de branduri sunt evaluate pentru acele companii care exploatează mai mult de un brand pe piaţă. Aceste 10 portofolii prezentate cuprind peste 40 de branduri locale cunoscute, dintre care cele mai valoroase sunt incluse în clasamentul individual“, potrivit analiştilor Brand Finance.

Evaluat la 176 de milioane de euro, grupul Ursus Breweries - activ în industria berii şi controlat de japonezii de la Asahi  - conduce topul portofoliilor, cu trei branduri prezente şi în clasamentul individual, incluzând berea Ursus (42 de milioane de euro) şi Timişoreana (70 de milioane de euro). Acesta din urmă este cel mai vechi şi mai valoros brand de bere local, conform ZF.

„Cele 10 portofolii, valorând împreună 664 de milioane de euro. Toate au înregistrat creşteri ale valorii - cu o medie remarcabilă de plus 20% faţă de anul trecut“.

Nouă companii sunt evaluate în creştere, singura excepţie fiind producătorul de cosmetice Farmec (cu brandurile Gerovital și Farmec) al cărei portofoliu valorează 33 de milioane de euro, în stagnare. Celelalte companii au portofolii a căror valoare creşte cu rate cuprinse între 1,8% (Heineken) şi 48,5% (Cris-Tim).

Top 10 portofolii de branduri
(valoare, acționari)


1. Ursus Breweries 176 mil. euro Asahi
2. Altex 124 mil. euro Dan Ostahie
3. Heineken 87 mil. euro Heineken
4. Cris-Tim 61 mil. euro Radu Timiș
5. Transavia 60 mil. euro Ioan Popa
6. Bergenbier 45 mil. euro Molson Coors
7. Farmec 33 mil. euro Familia Turdean
8. Romaqua 29 mil. euro Nicolae Palfi, Octavian Crețu
9. Albalact 26 mil. euro Lactalis Franța
10. Vel Pitar 24 mil. euro Broadhurst

Sursa: Brand Finance

Comenteaza