Doctorul mecanismelor economice. Proceduri inteligente pentru licitaţii şi provocarea crizelor

Doctorul mecanismelor economice. Proceduri inteligente pentru licitaţii şi provocarea crizelor
Crizele financiare pot fi prevenite, iar licitațiile se pot desfășura în cel mai echitabil mod. O spune laureatul premiului Nobel Eric Maskin, căruia Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) i-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa.

Profesorul Eric Maskin predă la celebra universitate Harvard, din SUA, dar şi la Cambridge sau Princeton. A devenit celebru în întreaga lume în 2007, când, alături de alți doi cercetători americani, a primit premiul Nobel pentru economie. Recompensa a venit pentru "lucrările legate de teoria concepției mecanismelor".

"Prestigiul dumneavoastră este, natural, demn de laudă. Aţi câştigat premiul Nobel în anul 2007, după o competiţie la care au participat mii de savanți. Studenţii noştri au nevoie de modele, iar dumneavoastră sunteţi un astfel de model", a spus rectorul UBB, Ioan Aurel Pop.

Americanul a ținut un adevărat curs universitar la Cluj: a încercat să le explice celor prezenți, într-un mod foarte scurt și foarte simplu, despre ce este vorba în cercetările sale complicate. Lucrările legate de teoria concepției mecanismelor le-a transpus într-o poveste de familie. Cum împarte mama un tort între cei doi copii ai ei, Bob şi Alice?

Dacă taie tortul în două, măcar unul dintre micuţi se va plânge că a primit bucata mai mică, pentru că acelaşi lucru este văzut diferit de fiecare. Mecanismul cel mai eficient este ca mama să îl invite pe un copil să taie tortul, iar celuilalt să îi ofere privilegiul să îşi aleagă prima o bucată. Dacă aveţi doi copii, puteţi verifica dacă exemplul profesorului de la Harvard funcţionează.

Mergând la situaţii mai complexe, Maskin a arătat că o licitație poate scăpa de sub sau supra-evaluare din partea firmelor participante printr-o procedură banală: cel care câștigă nu trebuie să achite suma pe care a propus-o el, ci pe cea pe care a înaintat-o al doilea participant la licitație.

S-a demonstrat științific că, în felul acesta, nimeni nu va risca să aşeze în plic un bileţel cu sume nerealiste. Dacă propui o sumă prea mică, pierzi licitaţia, dacă alegi o sumă prea mare, rişti chiar să plăteşti în plus.

Desigur, o condiţie este ca toţi participanţii la o astfel de atribuire să fie de bună credinţă, nu ca pe la noi, unde există licitaţii la care firmele merg cu lecţia învăţată. Maskin a arătat că pentru orice provocare economică se pot realize proceduri clare. El este convins că inclusiv crizele economice globale pot fi evitate prin mecanisme economice.

"Ştim dintr-o experiență dureroasă că piețele financiare nu funcționează foarte bine de la sine. Ele trebuie reglate. Dar o reglare este o problemă, pentru că trebuie făcută după un mecanism. Cum să realizezi acest mecanism care să prevină crizele este o provocare", a spus profesorul de 66 de ani, care a fost aplaudat îndelung de participanţi. Decizia ca Maskin să devină Doctor Honoris Causa al UBB a fost luată de Senatul universității în 12 decembrie 2016.

Comenteaza