Doar unul din 100 de români îşi permite tot ce-şi doreşte. Celor mai mulţi de-abia le ajung banii de la o lună la alta SONDAJ

Doar unul din 100 de români îşi permite tot ce-şi doreşte. Celor mai mulţi de-abia le ajung banii de la o lună la alta SONDAJ
Pe fondul unui nivel de încredere ridicat cu privire la direcția în care merge țara, insuflat de victoria lui Klaus Iohannis în alegerile prezidenţiale, românii sunt, totuşi, rezervaţi cu privire la nivelul lor de trai în 2015.

Aceasta arată un studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), la finele anului 2014, cu privire la climatul economic și nivelul de trai al românilor în anul care s-a încheiat și așteptările lor pentru anul 2015.

Cea mai tristă concluzie a cercetării este aceea că, la 25 de ani de la Revoluţie, din 100 de români, doar unul îşi poate permite tot ce îşi doreşte cu banii pe care îi are. Cei mai mulţi dintre respondenţi (39%) spun că banii abia le ajung de la o lună la alta, în timp ce 16% afirmă că banii nu le ajung nici pentru strictul necesar. Ceva mai fericiţi sunt cei care spun că reuşesc să se descurce cu banii pe care îi au (29%), iar 14% dintre cei chestionaţi spun că trăiesc bine cu banii pe care îi câştigă.

Nivelul veniturilor românilor în 2014 se reflectă şi în capacitatea lor de a face vreo achiziţie importantă pentru ei sau pentru gospodărie. 70% dintre cei întrebaţi răspund că nu au făcut vreo asemenea achiziţie în ultimul an. Din cei 29%, care spun că au cumpărat ceva important în 2014, cei mai mulţi s-au orientat către un automobil (19%), urmaţi de cei care şi-au renovat locuinţa ( 16%) şi cei care şi-au cumpărat aparate electrocasnice (15%).

Căderea pieţei imobiliare pare să fie confirmată şi de răspunsurile la întrebarea dacă românii au vândut sau au cumpărat bunuri imobiliare în 2014, la care 93% au răspuns că nici nu au cumpărat nici nu au vândut asemenea bunuri în anul care tocmai s-a încheiat, în timp ce doar 1% spun că au şi vândut şi cumpărat bunuri imobiliare în 2014.

La capitolul concluzii negative am mai putea contabiliza faptul că, potrivit aceleeaşi cercetări, 77% dintre români nu au reuşit să economisească o sumă de bani în 2014 iar 55% sunt de părere că nu vor putea să facă acest lucru nici în 2015.

Un capitol interesant al cercetării se referă la economiile pe care românii le-au făcut la anumite categorii de cheltuieli în 2014 şi dacă vor mai fi nevoiţi să facă acelaşi lucru şi în 2015. Astfel, 64% afirmă că în 2014 au făcut economii la îmbrăcăminte, iar 60% vor face acelaşi lucru şi în 2015, 45% spun că au făcut economii la încălzire iar 44% vor recurge la aceleaşi practici şi în 2015, 41% declară că au făcut economii la vacanţe iar 38% susţin că vor face la fel şi în 2015, în timp ce 35% afirmă că au cheltuit mai puţin pe combustibilul pentru autoturism, iar 35 % vor face asta şi în 2015.

La întrebarea generală „Credeţi că în 2015 veţi fi nevoit să faceţi sacrificii financiare?", cei mai mulţi respondenţi, 54% spun „Da", iar din acest procent, iar 82% vor renunţa la a mai cumpăra anumite bunuri.

Cercetarea a sondat şi mulţumirea cetăţenilor români faţă de mai multe instituţii şi servicii sociale în anul 2014. Peste opt din zece participanți la anchetă declară că sunt mulțumiți sau foarte mulțumiți de activitatea pompierilor. De asemenea, 81% spun că sunt foarte mulţumiţi sau destul de mulţumiţi de militari.

În acest top se mai regăsesc profesorii, de care sunt mulţumiţi sau foarte mulţumiţi 71% dintre respondenţi şi jandarmii de care sunt mulţumiţi 70% dintre cei chestionaţi. Activitatea preoților este evaluată drept mulțumitoare de către 63% dintre respondenți, în timp ce de acelaşi procent de mulţumire, 63%, se bucură şi medicii.

Avem şi români optimişti, potrivit studiului IRES, în legătură cu investiţiile străine în România, despre care 67% cred că vor creşte în 2015 dar şi în legătură cu nivelul de trai în România, în acest an, întrebare la care 49% răspund că acesta va avea creştere. În aceeaşi notă, trebuie să amintim că cei mai mulţi dintre respondenţi, 68% cred că va avea loc o creştere economică în 2015.

La capitolul răspunsuri pozitive apare şi cel de la întrebarea „Dacă va exista o bună colaborare între preşedinte şi premier în 2015?", unde 61% cred că acest lucru se va întâmpla.

Cercetarea IRES a fost realizată în perioada 19-20 decembrie 2014, pe un eşantion de 1131 de subiecţi de peste 18 ani, multistratificat, probabilistic, realizat prin metoda Computer Assisted Telephone Interviewing, cu o eroare maximă tolerată de plus, minus 2,9%.

 

 

Comenteaza