Directorul Aeroportului Cluj, la reuniunea Boardului ACI Europe de la Bruxelles

Directorul Aeroportului Cluj, la reuniunea Boardului ACI Europe de la Bruxelles

Directorul general al Aeroportului Avram Iancu Cluj, David Ciceo, a participat în calitate de membru al consiliului de conducere al ACI Europe, la cea de-a 134-a şedinţă de Board a acestui for, care a avut loc în data de 26 ianuarie 2023, în Bruxelles.

Şedinţa din acest debut de an, s-a concentrat asupra provocărilor din anul 2023 pentru aeroporturile membre ACI, dar şi pentru restul ecosistemului de aviaţie civilă şi anume: adaptarea activităţilor aviatice la actualul context sanitar post-pandemic, desfăşurarea activităţilor de aviaţie civilă în contextul instabilităţii geopolitice est europene şi a unei prefigurate crize economice, dublată de o criză a resurselor, continuarea eforturilor pentru îndeplinirea cerinţelor privind politicile de mediu, implementarea de măsuri pentru creşterea rezilienţei operaţionale a aeroporturilor, companiilor aeriene, furnizorilor de handling precum şi tratarea problematicii Schengen şi a sistemului Entry Exit System (EES).

Cu ocazia acestei reuniuni, inclusiv Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean a avut o intervenţie în care a adus în discuţie priorităţile comune ale Comisiei Europene şi ale ACI Europe pentru o conectivitate aeriană sustenabilă, construită ca urmare a tratării unor provocări actuale precum: combustibilii sustenabili din aviaţie (SAF) şi sistemul de tranzacţionare a emisiilor de carbon (ETS), politica slot-urilor de aterizare/decolare pe aeroporturi şi reţeaua transeuropeană de transport (TEN-T).

Nu în ultimul rând reuniunea reprezentanţilor europeni în Board-ul ACI Europe din data de 26 ianuarie 2023 a oferit prilejul unor întâlniri informale cu parlamentarii europeni cu atribuţii în Comisia de transport a Parlamentului European, printre care amintim doar două nume importante – europarlamentarul român Marian-Jean Marinescu şi europarlamentarul spaniol Jose Ramon Bauza Diaz –  care se regăsesc şi pe lista speakerilor confirmaţi pentru conferinţa internaţională de aviaţie Aviation-Event 2023 CLJ organizată de aeroportul clujean, pe data de 24 martie 2023.

ACI EUROPE este regiunea europeană a Consiliului Internațional al Aeroporturilor. ACI este singura asociație profesională mondială a operatorilor aeroportuari. ACI EUROPE reprezintă peste 450 de aeroporturi din 44 de țări. Aeroporturile membre gestionează 90% din traficul aerian comercial din Europa, primind peste 1,5 miliarde de pasageri în fiecare an.

Comenteaza