Dico și Țigănaș, studiu de fezabilitate pentru noul stadion de 20.000 de locuri din Oradea

Dico și Țigănaș, studiu de fezabilitate pentru noul stadion de 20.000 de locuri din Oradea
Arena de la Târgu-Jiu a fost luată ca model de către edilul orădean | Foto: Pandurii

Arhitecții care au proiectat stadioanele Cluj Arena și Ion Oblemenco din Craiova vor realiza studiul de fezabilitate pentru noua arenă din județul vecin, a anunțat primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan.

Edilul a declarat că intenționează să realizeze o arenă sportive cu o capacitate de 15.000 – 20.000 de locuri, conform Bihon.ro. Sunt analizate două locații: actualul teren de sport de la Universitatea Oradea și ieșirea din municipiu spre Băile Felix (în spatele noii benzinării Socar).

Bolojan a precizat că această zonă a fost aleasă datorită spațiului mult mai mare și a zonei care permite accesul din mai multe direcții. Totodată, s-a luat în considerare faptul că tramvaiele circulă până în capăt Nufărul, iar în perioada următoare vor fi introduse curse de transport în comun pe centură pentru firmele care se dezvoltă în zonă.

Până în primăvara anului 2020 urmează să fie realizat un plan de urbanism și studiul de fezabilitate. Referitor la finanțarea proiectului, Bolojan spune că sunt analizate mai multe variante de parteneriate locale cu fonduri europene sau cu Compania Națională de Investiții (după modelul Sălii Polivalente).

Noua arena sportivă ar urma să fie asemănătoare cu cea de la Târgu-Jiu, iar pentru startul lucrărilor a vehiculat anul 2021. Costul noului stadion urmează să fie stabilit în funcție de capacitate și de facilități (cu sau fără pistă de alergare), dar şi de soluţia propusă de arhitect și poate varia de la 20 la 40 de milioane de euro.

Bolojan spune că stadionul va fi dedicat fotbalului şi va avea tribune acoperite. „Orice oraş care se dezvoltă are nevoie de acest fel de facilităţi”.

Actualul stadion municipal va fi dărâmat, însă doar după finalizarea noii arene sportive. El a mai spus că va demara un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea Stadionului Tineretului. Acest anunț vine în urma acordului de principiu pentru cedarea arenei respective de la stat în administrarea Primăriei Oradea.

S-au specializat în obiective sportive

Contractul de proiectare pentru noua Sală Polivalentă, de 10.000 de oameni, din municipiul Brașov a fost semnat de către primarul George Scripcaru tot cu Biroul Dico & Țigănaș. ,,Mă bucur că am ajuns în această etapă, dar și pentru faptul că această firmă de proiectare, cu foarte multă experiență în domeniul infrastructurii sportive, a câștigat licitația. Vorbim de cei care au proiectat Sala Polivalentă din Cluj-Napoca, dar și stadioanele din Cluj, Craiova și Târgu-Jiu.

Avem un avantaj față de Cluj, pentru că ei știu exact care sunt greutăţile care pot apărea în timpul realizării unui astfel de proiect. Noi avem și un alt avantaj considerabil, faptul că dispunem de o suprafaţă generoasă pentru construirea acestei săli, de 10 ha, astfel că vor avea o flexibilitate mai mare în elaborarea proiectului”, a declarat Scripcaru.

VEZI Dico și Țigănaș vor proiecta Polivalenta din Brașov

Biroul condus de Șerban Țigănaș (președinte) și Florin Dico (manager general) a mai proiectat obiective precum stadioanele Cluj Arena și Dr. Constantin Rădulescu (extindere), Ion Oblemenco (Craiova), Municipal (Târgu-Jiu), baza sportivă Clujana, clădirea ELM (Cluj-Napoca), hale industriale pentru companiile Emerson, Bosch, La Lorraine, Mavipriod, centrele comerciale Tiago și Liberty din Oradea, ansamblurile rezidențiale Citadela, Avira, Plai, Biasini, Gimarom, Plopilor Vest.

Comenteaza