Dezvoltatorii imobiliari nu renunță la Cluj. Tranzacțiile cu terenuri intravilane fără construcții, pe primul loc

Dezvoltatorii imobiliari nu renunță la Cluj.  Tranzacțiile cu terenuri intravilane fără construcții, pe primul loc
| Foto: Arhiva

În București, dar și în județele Ilfov și Cluj, achizițiile de terenuri intravilane fără construcții au fost cele mai numeroase în al doilea trimestru din 2019. Aceste statistici oficiale relevă că interesul pentru construcții se menține la un nivel ridicat, arată o analiză Imobiliare.ro.

București:

Datele Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că, la fel ca în trimestrul anterior, în perioada aprilie-iunie 2019, cele mai multe tranzacții imobiliare încheiate în București, au avut ca obiect terenuri intravilane fără construcții. Este vorba despre un număr de 8.296 de achiziții (din totalul de 22.265), în creștere de la 7.173 de contracte în primul pătrar al acestui an. Deși s-au majorat de la 7.106 la 8.077 de contracte, tranzacțiile cu unități individuale și-au menținut, astfel, locul al doilea ca pondere în totalul operațiunilor de vânzare. Achizițiile de terenuri intravilane cu construcții, pe de altă parte, au ajuns la un total de 5.892, în creștere de la 5.419 în cele trei luni anterioare.

Ilfov:

În județul Ilfov, mai bine de jumătate din tranzacțiile imobiliare încheiate în primul pătrar din 2019 au avut ca obiect terenuri intravilane fără construcții – este vorba, mai exact, de 6.899 de contracte (în creștere de la 5.537), dintr-un total de 11.093. Pe locul al doilea în clasament, dar la o diferență semnificativă, se află achizițiile de terenuri intravilane cu construcții, care s-au ridicat la 2.412 (în ușoară scădere de la 2.514 în trimestrul anterior). Operațiunile vizând unități individuale, în număr de 1.393 (în scădere de la 1.689), s-au situat de-abia pe locul al treilea, în vreme ce achizițiile de terenuri extravilane au ajuns la 389 (față de 342 în cele trei luni anterioare). Această împărțire a activității de tranzacționare relevă faptul că interesul pentru construcții noi continuă să fie ridicat în preajma Capitalei, atât pentru utilizatori finali, cât și pentru dezvoltatori.

Cluj:

Și în județul Cluj, cele mai numeroase tranzacții au fost, la fel ca în trimestrul anterior, cele având ca obiect terenuri intravilane fără construcții. Acestea au fost în număr de 2.066 (din totalul de 6.387), ceea ce marchează o scădere de la cele 2.253 de contracte încheiate în primul pătrar al anului. La fel ca în Ilfov, dar și în București, ponderea însemnată a achizițiilor de acest gen indică menținerea unui interes ridicat pentru dezvoltări imobiliare (dintre care majoritatea ar fi, probabil, rezidențiale).

Pe locul al doilea ca număr de tranzacții în județul Cluj se situează segmentul terenurilor intravilane cu construcții, care a atras trimestrul trecut 1.962 de achiziții (în scădere de la 2.095). Nu cu mult mai puține au fost, în perioada analizată, contractele având ca obiect unități individuale – acestea s-au ridicat la 1.796, față de 1.931 în cele trei luni anterioare. Și achizițiile de terenuri extravilane au înregistrat un declin important trimestrul trecut, de la un total de 738, la 563 de contracte încheiate.

Comenteaza