Deși nimeni nu simte asta, PIB-ul României este în continuă creştere. România, a cincea economie din UE

Deși nimeni nu simte asta, PIB-ul României este în continuă creştere. România, a cincea economie din UE

Produsul Intern Brut (PIB) al României în primul trimestru din 2018 a fost de 178 de miliarde de lei, în creştere cu 4,2% faţă de acelaşi trimestru din 2017, a declarat marţi, la Guvern, vicepremierul Viorel Ştefan, citând „date Eurostat”.

„România, cu 4,2%, este a cincea economie din UE şi consemnează o creştere dublă faţă de media comunicată, care a fost de 2,4%”, a declarat Viorel Ştefan, într-un briefing de presă care nu a fost urmat şi de întrebări din partea jurnaliştilor.

Institutul Naţional de Statistică anunţase, tot marţi, o creştere a PIB de 4% pe seria brută şi de 4,2% pe seria ajustată sezonier în trimestrul I 2018 faţă de aceeaşi perioadă din 2017, fără să menţioneze şi valoarea PIB. Această valoare (în miliarde de lei preţuri curente) va fi prezentată oficial, de INS, la începutul lunii iunie.

În raport cu trimestrul anterior (IV 2018), în primul trimestru din acest an economia a stagnat, mai arată datele comunicate marţi de INS.

Viorel Ştefan a mai spus că „ne dorim ca motorul principal al creşterii economice să fie investiţiile”, arătând că afacerile din industrie au crescut cu 13,7% şi comenzile cu 15,8%, ceea ce „creează premisele pentru o evoluţie pe trend crescător în următoarele trimestre”.

De asemenea, „raportul dintre exporturi şi importuri a fost +9,8% exporturi la +10,8% importuri, în scădere faţă de perioadele similare din anii anteriori, şi „ţinta noastră este să ajungem la un excedent în anul 2020”, a mai spus Vuiorel Ştefan.

Vicepremierul a mai arătat că investiţiile străine directe au crescut de la 1,14 miliarde de euro în T1 2017 la 1,38 miliarde de euro în T1 2018.

Referindu-se la salarii, Viorel Ştefan a prezentat o statistică din care reiese că minimul pe economie a crescut de la 205 euro în decembrie 2016 la 250 de euro în martie 2018, iar mediul pe economie - de la 521 la 581 de euro net.

Comenteaza