Desant german la Cluj

Desant german la Cluj
Ultimul investitor care a intrat în parcul industrial Tetarom III, semnând pentru ocuparea unei parcele de 4,4 hectare, este compania germană Karl Heinz Dietrich (KHD), specializată în logistică. Investiţia va ajunge la 15 milioane de euro şi va genera 200 de locuri de muncă.

Cel mai proaspăt contract semnat pentru o investiţie în parcul tehnologic Tetarom III, de la Jucu, a fost semnat ieri. Germanii de la KHD, care vor lucra, la Jucu, cu conaţionalilor de la Bosch dar nu numai, vor ocupa o suprafaţă de 4,4 ha în Tetarom III. Investiţia va urca, potrivit oficialilor companiei, până la 15 milioane de euro, urmând să fie angajaţi până la 200 de oameni care se vor ocupa de transport şi de spaţii de depozitare.

KHD activează în România de mai mulţi ani, având sedii în Bucureşti, Braşov, Sibiu şi Timişora. Reprezentantul companiei a anunţat că firma va opera oficial şi în Cluj, urmând să-şi instaleze sediul în parcul Tetarom din Cluj. „Ne bucurăm că am reuşit să ajungem la o înţelegere, pentru că plănuiam să ne extindem şi în zona de nord-vest a ţării iar în sensul acesta societatea Tetarom ne-a sprijinit mult", a spus preşedintele companiei, Hans Dietrich. Amplasamentul închiriat în parcul din Tetarom III măsoară 4,4 ha. Planul companiei germane este să finalizeze primul depozit până în martie 2014, iar în următoarele două luni să facă şi angajările.

Dietrich a precizat că angajaţii vor putea fi atraşi de oriunde din zona Cluj, din afara judeţului şi chiar din străinătate. Această firmă este specializată în domeniul servicii integrate de transport de marfă şi depozitare de bunuri. Unul dintre planurile companiei este acela de a semna un contract de servicii cu Bosch. „Sper să reuşim să obţinem un contract cu Bosch. Dacă se va întâmpla acest lucru, va fi foarte bine, dacă nu, asta este, vom merge mai departe. Mai sunt şi alte companii importante cu care ne dorim să lucrăm", a spus reprezentantul KHD. Compania va investi într-o primă etapă 5 milioane de euro însă în final investiţia este plănuită să ajungă la 12-15 milioane de euro. "Vom angaja în primă fază 80 de oameni şi am vrea să ajungem la 200. Vom desfăşura în special activităţi de transport şi de ambalare", a precizat Dietrich.

În afara acestui investitor, Consiliul Judeţean şi conducerea Tetarom poartă negocieri şi cu ale companii străine. Una dintre cele mai mari parcele din parcul de la Jucu, de peste 28 ha, ar fi fost deja angajată pentru o companie multinaţională. Preşedintele CJ, Horea Uioreanu, spune că nu poate să dezvăluie numele companiei, dar crede că negocierile s-ar putea încheia până la finele acestui an. „Vă pot asigura că nu este vorba despre Tata Motors. Nu pot să spun însă mai mult. Am început negocierile de cinci luni şi mai este nevoie de ceva timp. Sper ca până la finele anului să fim în măsură să anunţăm oficial această investiţie", a spus Uioreanu. În afara acestui teren, în Tetarom III mai rămân disponibile două locaţii, de 16 hectare şi de 12 hectare.

Directorul Tetarom, Viorel Găvrea, a precizat însă că sunt cereri pentru mult mai mult teren. Pe de o parte compania italiană Battistero vrea 30 de hectare, iar pe de altă parte, o altă firmă importantă ar fi solicitat 40 de hectare. „De aceea ne dorim să extindem parcul industrial cu încă 175 de hectare de teren", a spus Găvrea. Uioreanu a precizat că se fac demersuri la guvern pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă în vederea transferului suprafeţei de 175 de hectare din administrarea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară în patrimoniul Consiliului Judeţean, astfel încât parcul din Jucu să poată fi extins cât mai curând. În prezent, firmele care au ocupat teren în Tetarom sunt Bosch (22 ha), De'Longhi (30 ha), Trans Carpatica (3 ha), Mader Logistik (12 ha), Imperial Development (8 ha) şi Star Storage (28 ha).

Transportau hrana în zonele afectate de război

KHD a fost înfiinţată în 1946, după încheierea celui de-al doilea război mondial, când fondatorul, de la care vine denumirea firmei, a luat iniţiativa de a transporta hrană în mai multe zone afectate de război, din Germania. Firma este reprezentată astăzi în Germania, Europa de Est, America de Sud, America de Nord şi Asia. Între principalii clienţii ai companiei se numără Bricostore, Continental, Colgate Palmolive, Kraft Foods România, Intersnack, JTI. La nivelul României, compania mai este prezentă în patru locaţii, la Bucureşti, Braşov, Timişoara, Sibiu, fiind în curs de amenajare a unei a cincea, la Bacău. KHD România este una din puţinele companii de pe piaţa autohtonă care oferă toată gama de servicii logistice, între care depozitare, transport pe şosea, apă şi aer, intern şi internaţional, administrarea bunurilor, conform reprezentanţilor firmei.

 

 

Comenteaza