Declarația pe impozitul pe venit se depune până în 25 mai

Declarația pe impozitul pe venit se depune până în 25 mai

Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Cluj-Napoca a informat contribuabilii cu privire legislația publicată pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului 212.

Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice se utilizează de acestea pentru veniturile realizate şi contribuţiile datorate începând cu anul 2020, precum şi pentru declararea impozitului pe veniturile estimate şi a contribuţiilor sociale datorate începând cu 2021.

Formularul 212 se depune de către persoanele fizice care în anul de impunere au realizat, individual sau într-o formă de asociere, venituri / pierderi din România sau din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Alte categorii care o depun sunt persoanele fizice care nu realizează venituri şi care optează pentru plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, dar și profesionişti care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV din ordonanța de urgență a guvernului (OUG) nr. 30/2020 sau indemnizaţia prevăzută la art. 3 din OUG nr. 132/2020.

La ultima categorie se încadrează și avocaţi şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe care au beneficiat de indemnizaţia prevăzută la art. XV din OUG nr. 30/2020. Termenul de depunere a declaraţiei este 25 mai 2021 inclusiv.

Aceasta se depune în 30 de zile de la data producerii evenimentului / încheierii contractului între părţi, în cazul contribuabililor care încep o activitate în cursul anului fiscal sau al celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor din patrimoniul personal, altele decât veniturile din arendare pentru care impunerea este finală şi care nu au avut, până la acea dată, obligaţia depunerii declaraţiei unice.

Modul  de depunere a declaraƫiei este în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire; prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului Spaţiul Privat Virtual sau pe site-ul e-guvernare.ro, cu semnătură electronică.

Comenteaza