Daniel Metz: „Este trist faptul că majoritatea alimentelor pe care le consumăm provin din străinătate"

Daniel Metz: „Este trist faptul că majoritatea alimentelor pe care le consumăm provin din străinătate"
Daniel Metz, CEO NTT DATA Romania

Președintele board-ului executiv al NTT DATA Romania susține că IT-ul reprezintă viitorul, iar agricultura are nevoie de tehnologii noi pentru a rămâne relevantă în peisajul economic autohton. Omul de afaceri se declară dezamăgit de faptul că alimentele consumate de români provin din export.

Daniel Metz, care este și cadru didactic la Facultatea de Științe Economice a UBB Cluj, și-a argumentat punctul de vedere conform căruia nu agricultura, ci IT-ul reprezintă viitorul României.

„Spuneam, cu câteva săptămâni în urmă, într-un interviu acordat RadioFir Dej, că viitorul României nu este agricultura. Afirmația mea se bazează pe analize efectuate de către specialiști în macroeconomie, oameni care examinează comportamentul economiei plecând de la elemente măsurabile, îndeosebi cifre.

Desigur că cifrele pot fi, câteodată, calde și îmbucurătoare. Altă dată însă, ele pot fi reci și neplăcute.
Oricare ar fi impactul cifrelor asupra noastră, consider că trebuie să le acceptam în mod rațional, mai ales atunci când vorbim despre economie. Să le acceptam și să tragem concluzii”, afirmă Daniel Metz într-o postare pe contul său de Facebook.

Omul de afaceri amintește de un articol din Ziarul Financiar potrivit căruia "Ponderea agriculturii în Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut de aproape cinci ori în ultimii 25 de ani şi a ajuns anul trecut la circa 4%, conform datelor oferite de Institutul Naţional de Statistică şi de biroul european de statistică Eurostat. Evoluţia este una normală însă, pe măsură ce economia creşte şi trece de la una nedezvoltată la una în curs de dezvoltare, ponderea agriculturii scade şi creşte cea a industriei”.

Metz: „Nici chiar agricultura nu mai poate funcționa în afara tehnologiei"

Președintele board-ului executiv al NTT DATA Romania a prezentat alte câteva argumente care ar demonstra că IT-ul reprezintă viitorul, iar agricultura, trecutul.

„Pe de altă parte, conform unui studiu ANIS, «Industria de software și servicii crește de 3 ori mai repede decât economia. Dacă în ultimii cinci ani analizați (2015-2020), creșterea economică a României a fost de 6%, industria a înregistrat o creștere de 17%».

Realitatea cifrelor ne demonstrează așadar, în mod indubitabil, că industria de software și servicii IT poate deveni un multiplicator de bunăstare pentru România. 10 locuri de muncă din IT susțin alte 10,5 locuri de muncă în economie, indirect sau indus.

Din 10 locuri de muncă doar unul singur poate fi operaționalizat fară a utiliza tehnologie bazată pe software. Produsele software ne-au invadat încet-încet nu numai locurile de muncă, ci și sfera privată.

Nici chiar agricultura nu mai poate funcționa în afara tehnologiei. De la utilajele agricole, mijloacele de transport și sistemele logistice, cele de producție sau de distribuție, toate au la bază aplicații software, dezvoltate și întreținute de către specialiști IT”, a mai afirmat omul de afaceri.

Metz: „Este trist faptul că majoritatea alimentelor pe care le consumăm provin din străinătate"

„În viață însă, cifrele nu pot reprezenta chiar totul. Emoțiile, trăirile, sentimentele, dorințele, bucuria sau frustrarea nu pot fi exprimate în cifre. Este trist faptul că majoritatea alimentelor pe care le consumăm provin din străinătate. Este trist că, în cea mai mare parte, România exportă produse alimentare în formă neprelucrată. Tot trist este și faptul că nu am reușit până acum să tehnologizăm, să digitalizăm agricultura.

Viitorul agriculturii românești depinde în mod evident de tehnologie, printre altele. Amânarea implementării tehnologiei în agricultură ne condamnă să asistăm în continuare la declinul acesteia din urmă - sector strategic, esențial al economiei naționale de altfel.

O polemică vizavi de cele două ramuri fundamentale nu ne duce, nici ea, mai departe. Pentru aceasta, decidenții și specialiștii ambelor trebuie să se pună la aceeași masă, să caute și găsească soluții, iar apoi să ia decizii.

Este vremea faptelor, și nu a discuțiilor romantic-tradiționaliste cu caracter pitoresc!", a conchis Daniel Metz.

Metz: Nu poți să le ceri tinerilor să fie patrioți pe salarii de nimic

„Ca tinerii să nu mai emigreze, este nevoie de salarii, altfel degeaba le spui „Măi, haideți, fiți patrioți și rămâneți aici, să trăim toți în sărăcie! Trebuie să ridicăm nivelurile salariilor în România pentru ca oamenii să trăiască în mod civilizat, la nivelul bunului simț. Să ai o școală, un spital civilizat.

Germanii ne spun nouă, celor din IT, că am evoluat cu o viteză fulminantă, dar nici nu ne dăm seama. Ținta numărul unu în România trebuie să fie creșterea veniturilor; suntem acum nu foarte departe de Italia și Spania, unde sunt oameni care trăiesc cu 800-1.000 de euro și peste Grecia, unde sunt mai săraci decât noi. Cu fondurile europene se pot face salturi enorme, dar trebuie să fim focusați să creștem nivelul de trai al oamenilor, șansa este mare”, a declarat Metz într-ul interviu Radio Fir Dej, citat de transilvaniabusiness.ro.

Comenteaza