Daniel Dines, miliardarul cu centru IT la Cluj, mai bogat ca Țiriac

Daniel Dines, miliardarul cu centru IT la Cluj, mai bogat ca Țiriac
Platforma creată de românul Daniel Dines se apropie de valoarea de 10 miliarde de dolari

Compania informatică UiPath, care și-a deschis un centru de dezvoltare lângă Parcul Central din Cluj, se apropie de o valoare de 10 miliarde de dolari, fondatorul ei, Daniel Dines, întrecându-l pe cel mai bogat român, Ion Țiriac.

UiPath este una din cele mai valoroase companii din domeniul inteligenței artificiale din lume, cu o evaluare de 7 miliarde de dolari, după ultima rundă de finanțare din primăvară, în valoare de 568 de milioane de dolari, conform Forbes. Platforma de software specializată în Enterprise Robotic Process Automation (RPA) a reușit performanța de a deveni primul unicorn românesc (companie de tehnologie a cărei valoare a depășit 1 miliard de dolari).

Companiile Sumitomo Mitsui, Toyota sau Walmart au apelat la UiPath pentru a reduce munca repetitivă a angajaților și a îmbunătăți acuratețea activităților, configurarea roboților virtuali fiind mai ieftină decât alocarea inginerilor pentru a construi o aplicație internă. Un robot UiPath îndeplinește aceste sarcini la nesfârșit, cu 15.000 dolari / an, iar unele companii folosesc deja sute de astfel de roboți.

În aprilie, investitorii de pe Wall Street, inclusiv Wellington Management, au investit în UiPath 568 de milioane de dolari, compania ajungând la o evaluare de 7 miliarde de dolari, ceea ce l-a transformat pe Dines, care deține peste 20%, în primul miliardar din lume care a obținut venituri din aceste activități.

Cu alte cuvinte, cu o deținere de 1,4 miliarde de dolari din UiPath, Dines ar avea o avere peste cea a celui mai bogat român, Ion Țiriac, cotat cu 1,2 miliarde. Mai mult, UiPath ar putea ajunge la o evaluare de 10 miliarde de dolari, devenind primul decacorn al Europei. „Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer pentru fiecare casă. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, spune Daniel Dines.

În 2018, Dines a primit o ofertă care a devenit un ritual pentru fondatorii de unicorn. S-a întâlnit cu Masayoshi Son, proprietarul SoftBank Vision Fund, căruia i-ar fi propus o investiție de 1 miliard de dolari. „I-am spus lui că este binevenit în companie, însă doar din postura de investitor”.

La începutul anului, compania și-a transferat centrul de la Cluj din hub-ul Silicon Forest în clădirea de birouri de lângă Parcul Central. Aici informaticienii clujeni lucrează, alături de cei din centrele din București, Seattle (SUA) și Bangalore (India), la dezvoltarea platformei de automatizare a UiPath, folosită de companii precum Dentsu, Sumimoto (Japonia) și de agenții din sectorul public, printre care și NASA.

VEZI UiPath s-a mutat în Park Tower la Cluj

“Nu ne mai ajungea acel spațiu și am decis să ne mutăm aici, lângă Parcul Central, aproape de principala axă de transport a orașului, est-vest. Este un mare avantaj pentru stilul de viață pe care îl promovăm pentru că angajații noștri vin fie cu transportul în comun, fie cu bicicletele și pot să și facă o alergare în parc”, spune Andrei Roth, directorul biroului UiPath din Cluj.

Fosta clădire a Bancpost de pe str. Mihai Eminescu - în care s-a mutat centrul UiPath din Cluj - a fost preluată de către un investitor local. UiPath ocupă etajele 5-8 ale clădirii unde a instalat zone de sport, relaxare și de servire a mesei și o sală de conferințe, terasele la etajele superioare.

Comenteaza