Damian, directorul Terapia: "Un lobby extrem de agresiv, dus de grupuri de interese, a stopat reformele iniţiate în sănătate"

Damian, directorul Terapia:
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), condusă de la Cluj, atrage atenţia asupra efectelor "dezastruoase" pe care le-ar putea avea neplata arieratelor asupra producătorilor de medicamente cu facilităţi de producţie în România, după anunţul în acest sens al preşedintelui Traian Băsescu.


">

Asociaţia arată că oferă soluţii alternative pentru rezolvarea problemelor în ce priveşte utilizarea fondurilor din sistemul de sănătate. "Dintre producători, primii şi cei mai loviţi de orice întârziere suplimentară în plată sunt fabricanţii de medicamente generice care au şi capacităţi de producţie în România şi care plătesc taxe şi impozite către bugetul de stat şi către administraţiile publice locale", arată preşedintele asociaţiei, Dragoş Damian, care este şi directorul producătorului clujean de medicamente Terapia SA. El arată că producătorii autohtoni asigură "aproape două treimi din volumul de medicamente utilizate în ţară" şi în schimb "consumă mai puţin de 23% din resursele finaciare utilizate". "APMGR îşi exprimă cu toată convingerea dezacordul faţă de abordările perdante ale autorităţilor, deoarece membrii asociaţiei sunt penalizaţi în lipsa unei distincţii clare între marii consumatori de resurse din sistem şi cei care asigură de fapt sustenabilitatea sistemului de sănătate", subliniază Damian. El spune că dacă datoriile nu vor fi plătite, situaţia va duce la blocarea, "în scurt timp", a activităţii producătorilor români de medicamente. Nu doar aceasta, dar situaţia ar determina întârzieri la plată către bugetul de stat, disponibilizări ale unui număr "însemnat" de angajaţi, îngheţarea investiţiilor şi dispariţia din procesul de fabricaţie a unei game largi de produse de bază utilizate în terapiile acute sau cronice. "Astfel se loveşte dublu, atât în pacienţi cât şi în economia naţională", spune Damian. Directorul Terapia arată că formarea unor arierate suplimentare ar fi cauzată în primul rând de utilizarea excesivă a medicamentelor scumpe, al căror consum nu este corelat cu posibilităţile de finanţare.

"Realitatea este că ne confruntăm cu un lobby extrem de agresiv împotriva introducerii pe scară largă a medicamentelor generice, dus de grupuri de interese ce au reuşit să stopeze reformele iniţiate în sănătate. De fapt scăderea cu doar 1% a utilizării terapiilor generice înseamnă o gaură în bugetul de stat sau la pacient de 60 milioane lei. O simulare pe datele reale de piaţă demonstrează de exemplu că utilizarea substituţiei generice în terapia diabetului, ar conduce la economii anuale de 20 milioane eur, bani utilizabili suplimentar pentru reducerea listelor de aşteptare a pacienţilor ce necesită tratamentul unor boli de o gravitate maximă, unde fiecare zi de întârziere poate echivala cu o condamnare la moarte", a declarat Dragoş Damian. Acesta a făcut şi o serie de calcule, care arată că utilizarea medicamentelor generice pe scară largă ar aduce anual economii de peste 500 de milioane lei la buget. „Din păcate, pâna în momentul de faţă, denigrarea furibundă a genericelor din considerente pur comerciale şi presiunea asupra autorităţilor, dezinformarea medicilor şi farmaciştilor cu privire la calitate acestora şi manipularea presei şi a opiniei publice ce vizează efectele teraputice şi rolul lor, a făcut ca în ultimii ani să dispară peste 1.500 de produse generice din piaţă", spune el în schimb.

 

Comenteaza