Dăianu: “Băncile au creditat consumul, nu investiţiile”

Dăianu: “Băncile au creditat consumul, nu investiţiile”
Fostul ministru al Finanţelor a militat la Cluj pentru susţinerea producţiei şi pentru atragerea fondurilor europene ca principale soluţii în vederea ieşirii României din criză.

 

Guvernul, băncile şi populaţia pot scoate România din criză, însă problema este că în ţara noastră nu există un simţ al urgenţei şi un interes real pentru creşterea economică, a atras atenţia, la Cluj, economistul Daniel Dăianu.

Ieşirea României din criză nu se va întâmpla de la sine, fără un efort susţinut al clasei politice, susţine economistul. "Nu poţi să ai consum fără producţie. Nu pot fi disociate decât dacă ai o mătuşă în America, care îţi trimite mereu bani de acolo, dar aşa ceva nu se poate. Trăgând linie, trebuie să judecăm în termenii tandemului producţie-consum, să încercăm să producem ceea ce solicită piaţa internă şi cea externă, să absorbim mult mai multe fonduri europene", a declarat Dăianu. În opinia fostului ministru al Finanţelor, majorările de salarii sau de pensii ar fi cele mai riscante măsuri care pot fi luate de guvern. "Nelămurirea ţine de pârghia folosită pentru relansare. Dacă încerci cu majorări salariale, capitulezi rapid", crede economistul.

Soluţiile oferite de Dăianu par să fie greu de adoptat atâta vreme cât nici profilul producţiei industriei interne, nici interesul băncilor nu sunt orientate către dezvoltarea economică. "Noi nu avem avuţie naţională, nu avem forţă industrială. Nu trebuie să ne speriem fiindcă nu suntem singurii din Europa Centrală şi de Est în această situaţie. Trebuie să regândim modelul de creştere economică. Până acum ne-am bazat pe consum şi pe intrări străine de capital. Avem industrie, dar numai asamblăm şi exportăm ulterior. Băncile de la noi au avut o nişă de piaţă şi au investit în imobiliare şi în supermarketuri. Nu au rutină şi nici nu sunt interesate de finanţarea producţiei şi a infrastructurii", subliniază acesta. El consideră că riscurile pe termen scurt sunt pierderea finanţărilor europene şi turbulenţele externe.

"Poate am ieşit din recesiune, dar nu din criză. Ţinta de inflaţie stabilită de Banca Naţională este ambiţioasă. BNR se ţine de această ţintă şi încearcă să îşi ancoreze expectaţiile; nu întâmplător face aşa ceva, dar depindem de turbulenţele externe, de preţul petrolului, al materiilor prime. Vedem că petrolul a explodat", spune Dăianu. El a explicat necesitatea concentrării guvernului pe atragerea de fonduri europene şi pe stimularea producţiei companiilor autohtone. Acesta a participat la o conferinţă organizată de Corpul Auditorilor Financiari şi Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor. Dăianu este preşedinte al Societăţii Române de Economie, membru corespondent al Academiei Române şi al American Economic Association. A fost economist-şef al BNR, a activat în cadrul Consiliului de Supraveghere al BCR şi a fost raportor al Parlamentului European.

În criză, ca la război

Prezent ieri-seară la Realitatea TV Cluj, Dăianu a asemănat situaţia de criză în care se găseşte ţara noastră cu cea existentă într-un conflict armat. Într-un război trebuie să ai grijă să împarţi merindele, să înjumătăţeşti ciocolata. Dacă o mănânci tu pe toată, ai o mare problemă. Aşa şi cu resursele: nu putem risipi banul public în această perioadă. Din păcate, sectorul public este prost gestionat, iar resursele sunt deturnate", a menţionat Dăianu. El a atenţionat guvernanţii să nu inducă populaţiei un optimism eronat. "Trebuie să mai strângem din dinţi pentru că situaţia nu este deloc roz. Au probleme multe state europene dezvoltate, chiar şi Germania", avertizează Dăianu. Acesta susţine că o mare şansă pentru ţara noastră o reprezintă atragerea fondurilor europene, care ar putea reprezenta până la 5% din produsul intern al României.

 

 

 

 

 

Comenteaza